Linkuri accesibilitate

Atac distrugător asupra orașului Bahmut. Rusia folosește bombe cu fosfor în masă


După videoclipul șefului grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care amenința că se retrage din Bahmut, Rusia a lansat o ofensivă distrugătoare asupra Bahmutului înainte de miezul nopții de vineri spre sâmbătă.
După videoclipul șefului grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care amenința că se retrage din Bahmut, Rusia a lansat o ofensivă distrugătoare asupra Bahmutului înainte de miezul nopții de vineri spre sâmbătă.

Forțele de ocupație rusești au lansat un atac distrugător asupra orașului Bahmut, din regiunea Donețk, arată un videoclip al Forțelor de Operațiuni Speciale ale Ucrainei (SOFU).

„Inamicul a folosit fosfor și muniție incendiară în Bahmut, încercând să ștergă orașul de pe fața Pământului. Cu toate acestea, soldații SSO și alte unități ale Forțelor de Apărare continuă să apere cu curaj orașul. Și în aceste condiții, continuăm să distrugem inamicul”, spun forțele speciale ucrainene citate de Nexta și Ukrainska Pravda.

„Bahmut. Muniții cu fosfor. Nenorociți mizerabili. Aceeași situație a fost și la Mariupol. Când nu mai pot face nimic, trag muniții cu fosfor”, a scris pe Telegram Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol după ce a publicat o filmare cu imagini din Bahmut.

Evgheni Prigojin, liderul forţei de mercenari Wagner Group, a declarat vineri că forţele sale vor părăsi oraşul ucrainean Bahmut, pe care încearcă să îl captureze din vara anului trecut.

El a postat pe Telegram un videoclip plin de înjurături la adresa șefului armatei ruse, Valeri Gherasimov, și a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu.

Înconjurat de zeci de cadavre, despre care a spus că sunt ale luptătorilor Wagner, el i-a acuzat pe cei doi de moartea „voluntarilor” săi, pe care oficialii ruși i-ar fi lăsat fără muniție.

Așa-zișii voluntari ai lui Prigojin sunt, de fapt, deținuți eliberați să lupte în Ucraina sau mercenari plătiți să ducă războiul lui Putin în țara vecină, invadată total și nedeclarat pe 24 februarie 2022.

„Retrag unităţile Wagner din Bahmut pentru că în lipsa muniţiilor, sunt condamnate să piară fără sens", a spus Prigojin.

Videoclipul este ultimul dintr-o serie de declarații extrem de dure făcute de Prigojin la adresa liderilor armatei, pe care-i acuză de trădare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG