Linkuri accesibilitate

Şeful grupului Wagner anunță că va părăsi Bahmutul: În lipsa muniţiilor, unitățile sunt condamnate să piară


Evgheni Prigojin, liderul forţei de mercenari Wagner Group, a declarat vineri că forţele sale vor părăsi oraşul ucrainean Bahmut.

Evgheni Prigojin, liderul forţei de mercenari Wagner Group, a declarat vineri, într-un anunţ neașteptat, că forţele sale vor părăsi oraşul ucrainean Bahmut, pe care încearcă să îl captureze din vara anului trecut.

Anterior, el postase un videoclip violent ca imagine şi limbaj în care îi acuza pe şefii armatei ruse că nu i-au furnizat munţie şi sunt responsabili pentru moartea a zeci de luptători de-ai săi.

„Mă adresez în mod oficial șefului Statului Major General, ministrului Apărării, comandantului suprem suprem și poporului rus”, a declarat Prigojin într-o declarație postată pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit The Guardian.

„Declar în numele luptătorilor Wagner, în numele comandamentului Wagner, că la 10 mai 2023 suntem obligați să transferăm pozițiile din așezarea Bahmut către unitățile Ministerului Apărării și să retragem rămășițele Wagner în taberele logistice pentru a ne linge rănile”, a mai spus Prigojin.

„Retrag unităţile Wagner din Bahmut pentru că în lipsa muniţiilor, sunt condamnate să piară fără sens", adaugă el.

Ultima sa declaraţie vine după un videoclip plin de înjurături în care Prigojin, înconjurat de zeci de cadavre despre care a spus că sunt luptători Wagner, ţipă şi înjură nominalizându-i explicit pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care îi consideră de vină pentru pierderile Wagner, întrucât nu i-au dat muniţie.

Evgheni Prigojin și liderii de la Kremlin au relații tensionate de mai multe luni. În februarie, şeful grupului paramilitar a lansat acuzaţia de „trădare" împotriva liderilor armatei ruse.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  Este licențiată în Filosofie și absolventă a unui masterat în Istoria Filosofiei şi Filosofia Culturii la Universitatea din București. Între 2011-2013 a urmat un program de pregătire pentru profesioniștii din mass-media: International Media Innovation Management- masterat în jurnalism, comunicare și management, organizat de Berlin University for Professional Studies&Vienna Association for Media Education and Training.

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG