Un videoclip distribuit pe contul oficial X pentru COP29, Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice de la Baku, care are o coloană sonoră inspirată, arată protestatari cu mesajul „COP29 Azerbaidjan este o COP cu adevărat incluzivă, unde toate vocile sunt auzite”. Comentariile pentru postare sunt dezactivate.
Cu două zile mai devreme, activistul pentru drepturile animalelor Kamran Mammadli a constatat că unele proteste sunt mai binevenite decât altele la COP29.
Mammadli a intrat în „zona verde” a COP29 pe 15 noiembrie, apoi a scos din rucsac o pancartă care denunța practica notorie a Azerbaidjanului de a ucide câinii fără stăpân.
„Am reușit să mențin protestul timp de două minute”, a declarat Mammadli pentru RFE/RL. „Gărzile de securitate nu știau ce să facă”.
După ce ordinul de a acționa a venit prin stațiile radio ale gardienilor, Mammadli a fost târât departe de locul protestului.
„După ce am fost reținut, auzeam vocile din walkie-talkie-ul agentului de securitate chiar deasupra capului meu. Erau panicați”, a spus el.
Ca disident cunoscut în statul autoritar, Kamran Mammadli a spus că „una dintre voci îi certa pe agenții de securitate pentru că nu m-au urmărit imediat ce am intrat în locul de desfășurare al COP29”.
Tânărul activist a fost târât prin sală, apoi spune că a fost închis într-o cabină de toaletă timp de mai bine de o oră împreună cu un agent de securitate, în timp ce autoritățile decideau ce să facă.
În cele din urmă a fost eliberat, dar observatorii drepturilor omului au solicitat să se acorde atenție la ceea ce se va întâmpla cu el în continuare.
Tratamentul violent al lui Mammadli este în contrast puternic cu modul în care grupurile de protestatari străini sunt găzduite în alte părți ale COP29.
În „zona albastră” a conferinței, care se află sub jurisdicția ONU și nu a autorităților locale, au fost permise mai multe proteste, pe teme care merg de la combustibilii fosili la războiul din Gaza.
Zhala Bayramova, al cărei tată, activistul civil Dr. Gubad Ibadoghlu, este în prezent încarcerat în Azerbaidjan, spune că protestele de la COP29 sunt folosite ca un „instrument” de către Baku.
Astfel de proteste, spune ea, sunt atent selecționate pentru a interzice orice critică directă la adresa guvernului azer, permițând în același timp arătarea cu degetul către alte țări.
„Azerbaidjanul permite [protestele] pentru că nu îl vizează”, a declarat ea pentru RFE/RL.
În unele cazuri, spune Bayramova, populațiile indigene care au nemulțumiri reale sunt folosite de Baku: „Ei folosesc durerea lor ca pe un instrument, așa că este destul de trist”.
Se presupune că alte proteste din jurul COP29 au fost organizate chiar de guvernul azer.
Reprezentantul Statelor Unite, Frank Pallone (Democrat din New Jersey), a fost bruscat de o mulțime de protestatari și jurnaliști din presa de stat la sosirea pe aeroportul din Baku. Congresmanul a părăsit țara la scurt timp după aceea.
Pallone este cunoscut pentru pozițiile sale pro-Armenia referitoare la Nagorno-Karabah și la alte probleme. De atunci, Pallone a acuzat Baku de „organizarea de proteste violente pentru a ne împiedica pe mine, [senatorul de Massachusetts Ed Markey] și pe alții să participăm la #COP29”.
Conferințele COP afișează reguli stricte pentru participanți și interzic „demonstrațiile neautorizate”.
Înregistrarea la evenimente necesită ca persoanele să aibă legătură cu o organizație, iar ONU are o secțiune care enumeră „răspunderea” pentru persoanele considerate a fi încălcat codul de conduită al COP.
Potențialele consecințe includ înaintarea de către ONU a unor rapoarte către angajatori sau organizații „în vederea luării unor măsuri de urmărire corespunzătoare”.
Zhala Bayramova afirmă că azerilor nu li s-a permis să protesteze la conferință și chiar și organizații precum Amnesty International au avut probleme cu permisiunile pentru protest: „Amnesty ar fi trebuit să protesteze (pe 19 noiembrie) cu privire la situația drepturilor omului, inclusiv în Azerbaidjan, și au dificultăți în a obține undă verde pentru acest lucru.”
Pentru protestatarul Kamran Mammadli, gestul său solitar a reușit să atragă atenția atât asupra bunăstării animalelor, cât și asupra a ceea ce activiștii spun că este o mascaradă de deschidere la conferință.
„Violența folosită împotriva protestului meu arată că afirmația că COP29 se desfășoară într-o manieră incluzivă este falsă”, a declarat el.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.