Linkuri accesibilitate

Prim-balerina Teatrului Bolșoi/Moscova: „Nu am crezut vreodată că o să îmi fie rușine cu Rusia”


Celebra balerină, Olga Smirnova, în timpul piesei „Orlando”, la Teatrului Bolșoi din Moscova. În mesajul său de protest, artista a spus că invadarea Ucrainei - cu moartea și exodul pe care le-a adus - nu poate lăsa pe nimeni indiferent.
Celebra balerină, Olga Smirnova, în timpul piesei „Orlando”, la Teatrului Bolșoi din Moscova. În mesajul său de protest, artista a spus că invadarea Ucrainei - cu moartea și exodul pe care le-a adus - nu poate lăsa pe nimeni indiferent.

Olga Smirnova, prim-balerina celebrului Teatru Bolșoi din Moscova, s-a refugiat în Olanda, în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către Rusia. Artista spune că invadarea Ucrainei o face să îi fie rușine cu țara natală și că nimeni nu poate fi indiferent față de tragedia ucrainenilor.

Baletul Național Olandez a anunțat că a primit-o pe Olga Smirnova pentru spectacolele din repertoriul său, după ce aceasta „a criticat invazia rusească a Ucrainei, ceea ce înseamnă că nu va mai putea lucra în Rusia”.

Încă de la 1 martie, Smirnova a scris pe Telegram că îi este „rușine cu Rusia” din cauza agresiunii acesteia împotriva Ucrainei.

„Nu este vorba nici măcar de faptul că unul din doi ruși are rude sau prieteni care locuiesc în Ucraina, că bunicul meu este ucrainean, iar eu sunt un sfert ucraineancă. Este vorba despre faptul că noi (rușii n.r.) trăim în continuare în secolul 20, deși am intrat în secolul 21. Problemele politice din lumea modernă trebuie rezolvate exclusiv prin discuții pașnice”, se arată în mesajul postat de Smirnova pe Telegram.

În aceeași postare publicată la începutul lunii, Olga Smirnova a explicat în cuvinte puternice că apartenența la o mare cultură nu poate scuza tăcerea în fața unui agresiuni care ucide oameni și îi face pe mulți să își abandoneze casele:

„Nu am crezut vreodată că o să îmi fie rușine cu Rusia, am fost întotdeauna mândră de talentele din Rusia, de marile noastre realizări culturale și sportive. Dar acum simt că s-a tras o linie care separă un înainte de un după. Doare că mor oameni, că oamenii rămân fără un acoperiș deasupra capului și că sunt forțați să-și părăsească locurile natale”.

Prim balerina a continuat sugerând că indiferența sau rezerva sunt iluzii în contextul a ceea ce a numit „catastrofă globală”: „Cine ar fi crezut acum câteva săptămâni că se vor întâmpla toate acestea? Poate că noi nu ne aflăm în epicentrul conflictului militar, dar nu putem rămâne indiferenți la această catastrofă globală”.

Smirnova este una dintre cele mai cunoscute celebrități din Rusia dintre cele care au părăsit țara de la izbucnirea războiului din Ucraina, îceput pe 24 februarie 2022.

Mai multe persoane publice, printre care și mulți jurnaliști, și-au dat demisia în ultimele zile din diferite posturi în semn de protest față de războiul lansat de Putin în Ucraina.

În urmă cu trei zile, jurnalista Marina Ovsyannikova, editor la postul de televiziune pro-Kremlin Canal 1, a apărut pe un platou de știri, în direct, cu o pancartă în care aceasta denunța războiul din Ucraina. În următoarele zile, colega sa, Zhanna Agalakova, a renunțat la sluja ei de corespondent pentru Europa, în timp ce alți doi jurnaliști au părăsit postul de televiziune rival NTV.

Surpriza cea mai mare - în materii de demisii - a venit, însă, din partea Mariei Baronova, jurnalistă la postul de televiziune RT (Russia Today). Într-un interviu acordat corespondentului BBC din Moscova, Steve Rosenberg, aceasta și-a justificat decizia prin faptul că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a distrus reputația Rusiei pe scena politică internațională și că economia țării se află în colaps.

Alături de aceasta, mai mulți jurnaliști ai birourilor postului de știri RT din Londra și Moscova au demisionat.

XS
SM
MD
LG