Linkuri accesibilitate

Stalinizarea Rusiei? Kremlinul le spune „trădători” celor care se opun războiului sau părăsesc țara


În ultimele zile, Kremlinul a adoptat o poziție tot mai fermă împotriva opozanților războiului. Zeci de mii de oameni ce au protestat împotriva invadării Ucrainei de către Rusia au fost arestați de forțele de ordine.
În ultimele zile, Kremlinul a adoptat o poziție tot mai fermă împotriva opozanților războiului. Zeci de mii de oameni ce au protestat împotriva invadării Ucrainei de către Rusia au fost arestați de forțele de ordine.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a numit „trădători” pe rușii care demisionează sau părăsesc țara. Declarația vine la o zi după ce Vladimir Putin a dat tonul unei campanii agresive contra oponenților războiului și a emigranților, îndemnând la o „purificare” a societății.

„În timpuri atât de dificile, oamenii își arată adevărata față. Foarte mulți oameni se arată, așa cum spunem în rusă, a fi trădători”, a declarat Peskov în fața reporterilor în timpul unei conferințe de presă online.

Întrebat cum comentează remarca făcută în urmă cu o zi de președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a afirmat că Rusia are nevoie de o „autopurificare” pentru a „distinge între patrioți și mizeriile de trădători”, purtătorul de cuvânt a întărit linia trasată de liderul regimului de la Kremlin.

„(Trădătorii, n.r.) dispar din viața noastră de la sine. Unii oameni își părăsesc locurile de muncă, alții renunță la muncă în general, unii pleacă din țară și se mută în străinătate. Așa are loc purificarea”, a continuat Peskov.

Jurnaliștii Current Time s-au aflat sub focul artileriei rusești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00

Miercuri, 16 martie, V. Putin s-a adresat cetățenilor ruși într-un mesaj televizat în care a tras o linie între „adevărații patrioți” și „mizeriile de trădători”. Acesta i-a îndemnat pe rușii patrioți să-i „scuipe (pe trădători, n.r.) ca pe o muscă ce le-a intrat accidental în gură”.

Celelalte partide politice din Rusia împărtășesc același punct de vedere al Kremlinului. Ghennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist aflat în opoziție, a salutat mesajele transmise de liderul Putin și purtătorul său de cuvânt.

Inclusiv partidele care nu fac parte din guvernământ sprijină adeseori partidul Rusia Unită a lui Putin, aflat la putere. Opoziția reală a fost neantizată în ultimii ani prin atacuri directe și indirecte asupra liderilor și organizațiilor din teritoriu. De la uciderea prin împușcare a lui Boris Nemțov în 2015, la otrăvirea lui Alexei Navalîi în august 2020, urmată de arestarea lui în ianuarie 2021.

Stalinizarea Rusiei - în speță eliminarea oricărei opoziții politice reale, a libertății de exprimare, dar și a oricăror forme de protest față de războiul de invadare a Ucrainei, pe care autoritățile din Rusia îl numesc „operațiune militară specială”, incriminând termenul de „război” – pare să fie în plină desfășurare.

Miercuri, 16 martie, Comitetul Investigativ din Rusia, principalul organism de anchetă la nivel federal al Rusiei, a lansat o anchetă împotriva bloggeriței Veronika Beloțerkovskaia. Oficialii ruși au invocat conținutul de „informații false despre presupusa utilizare a forțelor armate ruse pentru distrugerea orașelor și a populației civile din Ucraina” drept motivul anchetei, transmite Europa Liberă.

Beloțerkovskaia, care trăiește în Franța, a comentat ironic decizia Comitetului Investigativ de a porni o anchetă împotriva acesteia: „Am fost recunoscută în mod oficial ca o persoană decentă”, a transmis aceasta într-o postare pe Instagram.

Totuși, dacă în anii '30 ai secolului trecut, disidenții sovietici ajungeau în gulag, anul acesta, rușii care se opun invadării Ucrainei de către Rusia sunt arestați, dar mulți reușesc să părăsească țara și să se refugieze în orașe precum Istanbul/Turcia, sau Erevan/Armenia.

Propaganda naționalistă promovată de Kremlin nu are parte, însă, de aceeași susținere pe care Putin ar fi sperat-o.

În condițiile în care economia Rusiei e pe cale să intre în recesiune și chiar în incapacitate de plăți ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident, analiștii atrag atenția că cei care vor suferi cel mai puternic șocul economic cauzat de hotărârea lui Vladimir Putin de a declanșa războiul împotriva Ucrainei vor fi rușii din clasa de mijloc.

Cu sau fără iahturi, magnații apropiați regimului de la Kremlin, își vor păstra un stardard de viață ridicat, iar zecile de milioane de oameni din păturile sărace nu aveau oricum acces la beneficiile vieții urbane de tip occidental.

Federația Rusă are o populație de peste 140 de milioane de locuitori și se întinde pe 12 fusuri orare, atât în Europa, cât și în Asia.

Rușii din clasa de mijloc obișnuiau înainte de 24 februarie (ziua în care Rusia a invadat Ucraina) să ducă o viață confortabilă datorită accesului la bunurile aduse de pe piețele internaționale.

Însă odată cu retragerea multor companii și branduri străine din Rusia, multe din resursele la care aceștia obișnuiau să aibă acces au dispărut. În consecință, tot mai mulți vor fi tentați să părăsească Rusia. Și aceasta nu numai din cauza absenței produselor din Occident, ci și din cauza faptului că mulți dintre ei lucrează pentru multinaționalele din Vest au rămas/riscă să rămână fără slujbe.

Un economist rus a transmis luni că aproximativ 200.000 de ruși au emigrat în Occident și în țările din vecinătatea Rusiei ca urmare a deciziei lui Vladimir Putin de a porni un război împotriva Ucrainei. Experții avertizează că nivelul de trai se va reduce considerabil pentru următorii 5 ani.

Printre oamenii pe care Vladimir Putin și apropiații săi îi numesc „trădători” se numără așadar nu numai cei care părăsesc Rusia din cauza absenței libertății de exprimare, ci și cei care decid să plece pentru că nu au altă soluție de trai decent la îndemână.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG