Linkuri accesibilitate

Antony Blinken anulează vizita la Beijing. Un al doilea „balon spion” chinezesc a survolat America Latină


Balonul, care plutește la mare altitudine, a fost fotografiat deasupra orașului Billings, Montana, pe 1 februarie 2023.
Balonul, care plutește la mare altitudine, a fost fotografiat deasupra orașului Billings, Montana, pe 1 februarie 2023.

Un al doilea balon spion a fost reperat deasupra Americii Latine, anunță Pentagonul. Un prim balon a fost reperat deasupra SUA, iar din acest motiv secretarul de stat american Antony Blinken a anulat vizita programată la Beijing.

Un balon de spionaj chinezesc a fost observat deasupra Americii Latine, a anunțat Pentagonul, vineri, la o zi după ce un balon similar a fost văzut deasupra Statelor Unite.

„Există rapoarte despre un balon care tranzitează America Latină. Evaluăm acum că este vorba de un alt balon de supraveghere chinezesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, potrivit AFP.

Oficialul american nu a precizat locul exact în care a fost raportat presupusul balon de spionaj al Chinei.

Politico relatează că obiectul a fost reparat în Costa Rica, deasupra coastei de vest a țării.

Vizită în China anulată

Pentagonul a spus, în schimb, că primul balon se îndreaptă acum spre est, deasupra centrului Statelor Unite, adăugând că acesta nu a fost doborât din motive de siguranță.

Din cauza acestui balon, secretarul de stat american Antony Blinken a renunțat la o călătorie rară la Beijing, programată să aibă două zile și care ar fi trebuit să înceapă duminică. Vizita oficială era menită să atenueze tensiunile dintre cele două țări.

Într-o convorbire telefonică cu înaltul oficial chinez Wang Yi, secretarul de stat american a declarat că „prezența acestui balon de supraveghere în spațiul aerian al SUA este o încălcare clară a suveranității SUA și a dreptului internațional” și că este „un act iresponsabil”.

Deocamdată nu există informații cu privire la o altă dată a vizitei din China. „Intenționez să vizitez Beijingul atunci când condițiile vor permite”, a subliniat el.

China îndeamnă la calm

China a emis o declarație rară de regret în legătură cu primul balon și a acuzat vântul că a împins „un dirijabil civil” în spațiul aerian american.

Însă, administrația președintelui Joe Biden l-a descris ca fiind un „balon de supraveghere” manevrabil.

„Nu acceptăm nicio speculație nefondată și nici o exagerare”, a spus Wang Yi, în discuția avută cu Antony Blinken, conform agenției chineze de stat Xinhua.

BBC citează o declarație de sâmbătă a Ministerului chinez de Externe, în care se afirmă că Beijingul „nu a încălcat niciodată teritoriul și spațiul aerian al vreunei țări suverane”.

Reuters: Dezgheț diplomatic amânat

Daniel Russel, cel mai înalt diplomat american pentru Asia în timpul mandatul lui Barack Obama, a catalogat ca fiind „ridicol” alibiul Chinei, potrivit căruia ar fi fost un balon meteorologic rătăcit, relatează Reuters.

„Acest incident a răcit atmosfera și a înăsprit pozițiile și nu există nicio garanție că cele două părți pot reuși să resusciteze cu succes impulsul de la Bali”, a declarat Russel, referindu-se la întâlnirea din noiembrie anul trecut dintre Joe Biden și Xi Jinping din Indonezia, în cadrul căreia au convenit să intensifice comunicarea.

Pe de altă parte, experiții în securitate citați de Reuters spun că balonul marchează o tactică de spionaj mai agresivă - deși derutantă - în comparație cu sateliții și furtul de secrete industriale și de apărare.

„Într-un fel, este mai mult amatorism. Oare camerele de luat vederi din sateliții lor nu au o rezoluție suficient de mare încât să fie nevoiți să trimită un balon?”, a spus John Bolton, fost consilier pentru securitate națională la Casa Albă.

Un presupus balon chinezesc de spionaj a fost depistat deasupra SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:24 0:00
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG