Linkuri accesibilitate

Pentagonul urmăreşte un presupus balon chinezesc de spionaj deasupra SUA. China vorbește despre „speculații”


Un balon de spionaj a fost detectat în Montana, SUA, unde se află câmpuri cu depozite subterane cu rachete balistice intercontinentale Minuteman III.
Un balon de spionaj a fost detectat în Montana, SUA, unde se află câmpuri cu depozite subterane cu rachete balistice intercontinentale Minuteman III.

SUA urmăresc un presupus balon chinezesc de supraveghere, aflat la mare altitudine, care zboară deasupra zonei continentale a Statelor Unite, au afirmat, joi, oficiali ai Apărării, o descoperire care riscă să pună mai multă presiune asupra relaţiilor SUA-China, deja tensionate, scrie CNN.

„Suntem siguri că acest balon de supraveghere la mare altitudine aparţine Chinei”, a spus un oficial american citat de CNN.

„Exemple de astfel de activităţi au mai fost observate în ultimii ani, inclusiv înaintea acestei administraţii”, a adăugat el.

Traiectoria curentă de zbor a balonului îl poartă pe deasupra „unui număr de situri confidenţiale”, dar oficialul a afirmat că acesta nu prezintă un risc semnificativ în ceea ce priveşte colectarea de informaţii.

Balonul este estimat a avea „valoare adăugată limitată” din perspectiva colectării de informaţii, a menţionat oficialul.

Potrivit aceluiași oficial, SUA „fac totuşi paşi pentru a se proteja faţă de colectarea de informaţii confidenţiale de către spionajul străin. Urmărim de asemenea ce abilităţi ar putea avea în a obţine date şi continuăm să monitorizăm balonul în timp ce zboară deasupra zonei continentale a Statelor Unite”.

Un presupus balon chinezesc de spionaj a fost depistat deasupra SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:24 0:00

SUA consideră că sateliţii de spionaj chinezeşti de pe orbita joasă a Pământului sunt capabili să ofere informaţii similare sau chiar mai bune, limitând valoarea a ceea ce Beijingul ar putea afla de la balonul de mare altitudine, care are dimensiunea a trei autobuze, potrivit unui alt oficial al Apărării.

„Nu creează valoare adăugată semnificativă faţă de ceea ce China adună cel mai probabil prin alte lucruri, precum sateliţi pe orbita joasă a Pământului”, a declarat oficialul Apărării.

China spune că „speculațiile” nu ar ajuta la rezolvarea situației

Prezenţa balonului în SUA vine într-un moment sensibil, în care secretarul de stat Antony Blinken este aşteptat să călătorească la Beijing în zilele următoare, o vizită importantă, care vine după întâlnirea preşedintelui Joe Biden cu preşedintele Chinei Xi Jinping, de anul trecut.

Reuters scrie că președintele Biden a fost informat şi sfătuit de către şeful Statului Major General, generalul Mark Milley, să nu doboare balonul din cauza riscului pentru siguranţa oamenilor de la sol.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat vineri că este la curent cu informațiile despre incident, dar a avertizat împotriva „speculațiilor deliberate”, scrie CNN.

„Noi încercăm să înțelegem circumstanțele și să verificăm detaliile situației. Aș dori să subliniez că, înainte de a deveni clar ce s-a întâmplat, orice speculație deliberată sau exagerare nu ar ajuta la rezolvarea problemei”, a răspuns purtătorul de cuvânt al ministerului, Mao Ning, la o conferință de presă obișnuită, la o întrebare a CNN.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG