Linkuri accesibilitate

Banca Mondială: România cade trei locuri în clasamentul ușurinței derulării afacerilor


România figurează cu ușoare îmbunătățiri pentru comunitatea de afaceri, pe fondul unei dinamici regionale în creștere

România s-a clasat pe locul 55 în clasamentul privind ușurința de a derula afaceri realizat anual de către Banca Mondială, cu trei locuri sub poziția din raportul de anul anterior și cu zece sub clasarea din studiul de acum doi ani, scrie Mediafax.

Raportul Doing Business 2020 al Băncii Mondiale analizează 190 de țări, iar în cazul României se notează ca îmbunătățiri pentru mediul de afaceri faptul că a scurtat durata înființării unei companii și că a eliminat cinci taxe plătite de angajator, precum și modificarea schemei de plătire a contribuțiilor pe muncă.

În general, economiile din Europa și Asia Centrală înregistrează o dinamică sporită de avântul de îmbunătățire a mediului de afaceri, prin implementarea unui număr de 56 de reforme, se arată în raportul instituției.

„Economiile din Europa și Asia Centrală continuă să înregistreze un progres semnificativ în stimularea spiritului antreprenorial și promovarea creșterii economice”, a declarat Santiago Croci Downes, Manager de Program al Unității Doing Business, care adaugă că „pe măsura accelerării ritmului reformelor, economiile care au rămas în urmă pot învăța din bunele practici adoptate de țările vecine”.

Economiile din Europa și Asia Centrală se evidențiază și prin ușurința înregistrării proprietății: transferul de proprietate se realizează la un cost mediu de 2,7% din valoarea proprietății, așadar la un cost mai mic față de media de 4,2% înregistrată în rândul țărilor cu venituri ridicate din OCDE.

Raportul ia în considerare zece criterii pentru fiecare țară: ușurința în deschiderea unei afaceri, obținerea de autorizații de construcții, contractarea utilităților, înregistrarea proprietății, obținerea de credite și finanțări, protejarea drepturilor investitorilor minoritari, plata taxelor, comerțul transfrontalier, aplicarea normelor din contracte și rezolvarea insolvențelor.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG