Linkuri accesibilitate

Bani din piatră seacă. Rectificare bugetară cu tăiere masivă de la Educație și bani mai mulți pentru baroni


Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor a anunțat rectificarea bugetară negativă

Proiectul rectificării bugetare, publicat marți dimineață de Ministerul de Finanțe, arată că veniturile bugetului general consolidat se majorează cu suma de 3,75 mild. lei, iar cheltuielile cu 3,95 mild. Teodorovici mizează pe venituri mai mari din impozitul pe profit, promisiune a ANAF.

Potrivit proiectul de rectificare bugetară, dintre toate ministerele, cea mai lovită e Educația, care pierde 1.03 miliarde lei dintr-un condei. Urmează la rând:

 • Ministerul Fondurilor Europene cu o scădere de 681,9 milioane lei,
 • Ministerul Cercetării și Inovării - 369,1 milioane lei,
 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - 310,4 milioane de lei,
 • Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat -243 milioane lei
 • Ministerul Economiei-225,6 milioane lei
 • Secretariatul General al Guvernului -143,6 milioane lei.
 • Ministerul Apelor și Pădurilor-138,9 milioane lei.
 • Ministerul Transporturilor -128,8 milioane lei
 • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - 106,5 milioane lei

În schimb, cele mai mari creșteri bugetare merg către:

 • Programul PNDL-1,5 mld.lei,
 • Serviciul Român de Informații: +396,5 milioane lei,
 • Ministerul Muncii și Justiției Sociale: +326,4 milioane lei,
 • Ministerul Mediului: + 92,2 milioane lei.

Comunicatul Ministerului Finanțelor

”Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare și asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar.

Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an.

Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor.

De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.

Totodată, se asigură suma de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile ramase la suma restituită (dobânzi).

Se vor aloca 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în acest an.

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, astfel:

 • 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferența să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern
 • 1,5 miliarde de lei pentru PNDL
 • Totodată, s-a majorat cu 400 milioane lei pentru plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unitățile administrativ teritoriale.

De asemenea, plafoanele de contractare acordate din disponibilitățile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

La instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash).

Proiectul rectificării bugetare este publicat pe site-ul MFP la rubrica Transparență decizională”.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG