Linkuri accesibilitate

Guvernul plusează cu 20 de milioane de euro la masa donațiilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului


Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui să fie gata pe 30 septembrie 2025, când se vor împlini 100 de ani de existență a Patriarhiei Române.
Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui să fie gata pe 30 septembrie 2025, când se vor împlini 100 de ani de existență a Patriarhiei Române.

Guvernul României a aprobat la finele săptămânii trecute alocarea a 20 de milioane de euro (100 de milioane de lei) către proiectul construcției Catedralei Mântuirii Neamului din București. E cea mai mare alocare din bani publici din acest an.

În total, doar de la începutul acestui an, 29 de milioane de euro au ajuns, din bani publici – de la Guvern sau administrații locale – în conturile Patriarhiei, pentru continuarea lucrărilor la Catedrală.

Ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului a început în 2010, iar statul român și-a asumat prin lege că va sprijini proiectul.

Noua alocare de 20 de milioane de euro a fost aprobată de guvern printr-un memorandum, la solicitarea Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC).

Instituția a justificat că „cea mai importantă prioritate a Bisericii Ortodoxe Române o reprezintă finalizarea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului – Catedrala Națională”.

SSC este o structură aflată în subordinea directă a Guvernului și a prim-ministrului și un canal important prin care banii publici ajung la unitățile de cult din România.

Secretariatul a primit în bugetul pe 2024, pentru toate lăcașurile de cult, 90 de milioane de euro (458 de milioane de lei), cu aproape 7% mai mult decât anul trecut.

Câteva cifre despre alocările din bani publici pentru Catedrală

  • Între 2016 și 2024, 196,5 de milioane de euro din bugetele publice au fost alocate pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
  • Administrațiile locale au dat 31,5 de milioane de euro.
  • De la bugetul de stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, au fost alocate Catedralei 165 de milioane de euro.

Planul Bisericii Ortodoxe Române este ca, anul viitor, pe 30 septembrie 2025, când se vor împlini 100 de ani de existență a Patriarhiei Române, Catedrala Mântuirii Neamului să fie gata.

Redistribuirea bugetului Cultelor, înainte de campania electorală

Conform bugetului SSC aprobat în decembrie 2023, cei mai mulți bani urmau să ajungă, în primele șase luni din 2024, la biserici – pentru suținerea cultelor.

Mai exact, 90% din total, arată documentele de alocare bugetară.

În ședința de guvern de săptămâna trecută (22 martie), Executivul a aprobat o redistribuire a acestui bugetul: o parte din banii care ar fi trebuit alocați în trimestrele II-IV ale lui 2024 vor ajunge mai devreme, în martie, în conturile Secretariatului pentru Culte.

Catedrala Mântuirii Neamului din București este cel mai scump proiect de infrastructură din istoria Bisericii Ortodoxe Române.
Catedrala Mântuirii Neamului din București este cel mai scump proiect de infrastructură din istoria Bisericii Ortodoxe Române.

Cererea de banii alocați în bugetul pe 2024 cultelor să poată fi acordați mei devreme a venit de la SCC, care a jusjtificat că e nevoie de creșterea sumelor alocate „susținerii cultelor”, astfel încât Patriarhia să poată acoperi cheltuielile aferente lunii martie 2024.

Cu acești bani va fi asigurat „sprijinul financiar pentru a acoperi măcar o parte din cele 816 dosare înaintate de unitățile de cult, până în prezent”, mai scrie în memorandum.

În opt ani, aproape 200 de milioane de euro, bani publici, pentru Catedrala Mântuirii Neamului

În Ordonanța nr. 19/2005, cea care a dat undă verde construirii Catedralei Mântuirii Neamului, se precizează că „fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române”.

În 2007, legea s-a modificat, iar finanțarea viitorului edificiu n-a mai fost doar în sarcina Patriarhiei, ci și a statului român.

„Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinație prin bugetul Ministerului Culturii și Cultelor, precum și de către autoritățile administrației publice locale.”

Macheta Catedralei Mântuirii Neamului din București.
Macheta Catedralei Mântuirii Neamului din București.

Doar în 2017, de la Primăria București, Primăria Sector 1 și Primăria Sector 3 au plecat 10 milioane de euro (48,5 milioane de lei). În 2018, aceleași primării de mai sus plus Primăria Sector 2 și Consiliul Județean Timiș au cotizat, în total, cu peste 11 milioane de euro (53,6 milioane de lei).

Toate administrațiile locale menționate erau conduse, în acei ani, de Partidul Social Democrat (PSD): București – Gabriela Firea, sectorul 1 – Daniel Tudorache, sectorul 2 – Mihai Mugur Toader, sectorul 3 – Robert Negoiță, Consiliul Județean Timiș – Sorin Grindeanu.

Din 2019 și până în 2022, banii au fost mai puțini.

Robert Negoiță a fost cel care a spart gheața, din nou, în 2023. În decembrie 2023, Consiliul Local Sector 3 a aprobat ca 1 milion de euro (5 milioane de lei) din bugetul local să ajungă la Patriarhie, pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Pe 12 februarie 2024, consilierii locali de la Primăria Sectorul 1 București au decis ca 2 milioane de euro (10 milioane de lei) să ajungă în conturile Patriarhiei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului.

Trei zile mai târziu, pe 15 februarie, consilierii județeni de la Ilfov sunt și ei de acord ca, din bugetul județului, să dea bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Tot 2 milioane de euro (10 milioane de lei).

Pentru ce solicită Patriarhia bani

În proiectul de hotărâre prin care Consiliul Județean Ilfov a alocat 2 milioane de euro (10 milioane de lei) Catedralei Neamului, există și o notă de fundamentare trimisă de Patriarhia Română.

În aceasta se menționează că, în prezent, pentru valoarea lucrărilor de finisaje, mozaic interior și instalații rămase de executat este nevoie de 16,7 milioane de euro.

În Duminica Ortodoxiei, pe 24 martie, Patriarhul Daniel a adresat un îndemn la susținerea lucrărilor de pictură în mozaic desfășurate la Catedrala Națională, prin donații.

„Vă îndemnăm să contribuiți, cât poate fiecare, mai ales pentru pictarea chipului sfântului al cărui nume îl purtați”, a recomandat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Există și un site dedicat donațiilor doar pentru pictură. Acolo este explicată tehnica folosită și unicitatea sa.

„Pictura bisericească în mozaic este cea mai expresivă și mai valoroasă formă sub care se putea executa înveșmântarea interioară a Catedralei Naționale”, se menționează, printre altele, pe acel site.

Cât a costat până acum Catedrala?

În 2018, Patriarhia Română anunța că s-au cheltuit, pentru construirea Catedralei, 110 milioane de euro, din care 25% din donații. De atunci, nu a mai fost niciun anunț oficial privind costurile Catedralei.

Pe 20 decembrie 2023, Europa Liberă a trimis către Patriarhia Română o solicitare de informații în baza legii liberului acces.

Am întrebat:

  • La cât se ridică, în acest moment, cheltuielile cu Catedrala Neamului?
  • Care este valoarea estimativă a lucrărilor care mai sunt de efectuat?
  • Cât din cheltuielile decontate până acum au fost bani publici - Guvern autorități locale etc?


Până la momentul publicării acestui articol nu am primit răspuns.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG