Linkuri accesibilitate

Banii publici în lupta din PNL. „Cine dă banii, câștigă Congresul”


Premierul (stânga) și președintele PNL (dreapta) încearcă să îi atragă de partea lor pe primari înainte de Congresul partidului. Imagine generică, 2021
Premierul (stânga) și președintele PNL (dreapta) încearcă să îi atragă de partea lor pe primari înainte de Congresul partidului. Imagine generică, 2021

Împrumuturi avantajoase pentru primari prin Trezorerie, rectificarea bugetară și un fond de rezervă la dispoziția premierului sunt doar câteva ingrediente ale luptei din PNL pentru câștigarea voturilor primarilor. Premierul Cîțu controlează resursa financiară, având astfel un avantaj.

Banii care vor intra în vistieriile primăriilor din România sunt esențiali pentru modul în care se va vota la Congresul PNL. Premierul Cîțu și-a asumat rolul de ministru interimar la Finanțe, poziție-cheie din care poate satisface doleanțelor venite din teritoriu. Promisiunile sunt pe măsură, iar edilii așteaptă ca până pe 25 septembrie să obțină ce li s-a promis.

„Să fim serioși, nu s-au făcut mari lucruri în ultimul an de guvernare. Toți primarii așteaptă banii de la centru pentru că altfel rămân doar vorbe. Cine dă banii, câștigă Congresul”, a declarat un lider PNL de organizație.

Alocarea sumelor pentru primării a generat în fiecare an un scandal între putere și opoziție. Banii pot intra acum și în jocul politic din PNL. Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care permite primarilor să se împrumute de la Trezorerie pe trei, respectiv cinci ani, la dobânzi avantajoase. Un total de 630.000.000 milioane de lei (126 de milioane de euro).

„Este o facilitate pentru alegerile care sunt acum în PNL, se pot lua bani în condiții avantajoase. Dobânda pe trei ani este de 1%, iar pe 5 ani de 1,5%. Dar noi, la Buzău, avem dobândă 0,65% pe 10 ani, cu doi ani de grație”, a declarat președintele executiv al Asociației Municipiilor din România (AMR), Constantin Toma (PSD), care este primarul municipiului Buzău.

Potrivit acestuia, sunt avantajate primăriile de comune și orașe, nu cele de municipii.

Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, primar independent în Vulcana Băi, județul Dâmbovița, descrie Ordonanța prin care se permite împrumutul prin Trezorerie drept o pungă de oxigen”.

„Banii se pot folosi pentru cofinanțarea proiectelor externe nerambursabile, pentru asigurarea cofinanțarea proiectelor naționale, pentru finanțarea investițiilor publice locale. Pentru orice înseamnă investiție. Primăriile trebuie să se încadreze în plafonul de îndatorare de 30%”, a declarat Drăghici pentru Europa Liberă.

Primarul spune că toate guvernele au folosit banii de la centru pentru a atrage de partea sa edilii în bătăliile politice.

„Nu exclud că va exista o zonă de influență pentru anumite primării. Credeți că se pot evita jocurile politice?”, susține președintele ACoR.

La sfârșitul lunii august, primarii așteaptă alți bani prin rectificarea bugetară. Un fond de rezervă de peste 2,5 miliarde de lei (500 de milioane de lei) care se află la dispoziția premierului. Dacă banii din Trezorerie sunt dedicați exclusiv investițiilor, sumele de la rectificare sunt pentru funcționarea curentă a primăriilor.

Surse din apropierea premierului subliniază că banii de la rectificare vor ajunge la toți primarii, nu doar la cei ai PNL. Edilii din Opoziție își aduc aminte de rectificarea din 2020, făcută de guvernul Orban, care a avantajat primarii liberali sau pe cei care au trecut la PNL înaintea alegerilor locale. Favorizarea propriilor primari este deja o cutumă, folosită și de PSD atunci când se afla la putere.

„Premierul Cîțu ne-a promis la ședința AMR că, de data asta, nu o să fie o rectificare pe criterii politice, că nu o să dea bani doar celor care sunt de partea sa”, a dezvăluit Constantin Toma.

Surse din tabăra lui Orban susțin că premierul ar trebui să renunțe la poziția de ministru interimar de Finanțe. Ludovic Orban a cerut convocarea unei ședințe a Biroului Politic Național pentru rezolvarea situației, dar Florin Cîțu vrea să rămână interimar 45 de zile de la demiterea lui Alexandru Nazare. Ar fi astfel în poziția de a oferi bani primarilor prin rectificarea bugetară.

Primarii de municipiu au o altă doleanță de la premier: renegocierea contractelor de investiții după explozia prețurilor la materialele de construcție. Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, le-a promis că va veni cu o soluție tehnico-juridică, dar se lucrează încă la ea și nu a fost prezentată în Guvern.

„Ne aflăm în situația să fim părăsiți de constructorii care au câștigat licitații sau pur și simplu nu se mai prezintă la licitații. E foarte grav, nu putem continua investițiile”, afirmă președintele executiv al AMR.

Acesta readuce aminte Guvernului că mai are o factură neplătită către primari: 204 milioane de euro. Factura pentru lupta împotriva COVID-19.

Ludovic Orban pune presiune pe Florin Cîțu

Președintele PNL îi cere premierului Cîțu să înceapă pregătirea unui nou Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL) , pentru care să fie alocată suma de 40 de miliarde de lei.

Banii ar urma să fie folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, de gaz, apă și canal. Ludovic Orban cere Guvernului să aibă grijă de primarii PNL la rectificarea bugetară din luna august.

„În mod evident, va trebui să ținem cont și de alocările preferențiale ale guvernărilor PSD și să oferim o compensare justificată acelor comunități locale discriminate pe criterii etnice”, a fost mesajul liderului PNL.

Ludovic Orban încearcă să îi convingă pe primari că premierul nu face destul pentru a le asigura resursele financiare dezvoltării comunității locale.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG