Linkuri accesibilitate

Dictatorul sirian Bashar al- Assad, în vizită la omologul său rus, Vladimir Putin


Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit miercuri la Moscova pe dictatorul sirian Bashar al-Assad. Președintele sirian Bashar al-Assad a sosit marți la Moscova, în prima sa vizită oficială în afara Orientului Mijlociu de la cutremurul devastator de luna trecută.

Assad va purta discuții cu președintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei sale, alături de o mare delegație ministerială siriană, se arată în comunicatul președinției siriene transmis pe Telegram și preluat de Reuters.

Vizita are loc la 12 ani de la demonstrațiile pașnice din martie 2011 împotriva regimului sirian, transformate în cel mai sângeros război civil din Siria.

Protestele s-au transformat într-o revoltă armată după ce Assad a folosit forța pentru a zdrobi opoziția. S-a transformat într-un conflict în care s-au implicat mai multe țări, care i-a absorbit și pe vecini și puterile mondiale, provocând cea mai mare criză a migranților de la al Doilea Război Mondial.

O declarație a Kremlinului arată că cei doi lideri vor discuta despre cooperarea în sfera politică, comercială și umanitară „și perspectivele unei soluționări generale a situației din Siria și din jurul acesteia”.

Rusia a lansat o campanie militară în Siria în 2015, care a ajutat la schimbarea revoltelor într-un război civil în favoarea lui Assad, cu bombardamente aeriene masive în zonele controlate de opoziție.

Putin l-a ajutat pe Assad să recâștige o mare parte din teritoriul pe care l-a pierdut în fața rebelilor care au căutat să-l răstoarne.

De atunci, Moscova și-a extins facilitățile militare din țară cu o bază aeriană permanentă la Hmeymim, în provincia Latakia din Siria.

Baza navală a Rusiei din orașul de coastă mediteraneean Tartous este singurul port permanent de apă caldă al marinei ruse din afara fostei Uniuni Sovietice.

Surse de informații occidentale spun că războiul costisitor al Rusiei în Ucraina a forțat-o să-și retragă anumite afaceri din Siria, deși țara rămâne cel mai ferm punct de sprijin al Moscovei pe flancul sudic al NATO.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG