Linkuri accesibilitate

Cutremur | România trimite în Siria ajutoare umanitare de peste 2 milioane de lei


Un bărbat cară trupul unui copil scos dintre dărâmături în orașul Harim, în provincia siriană Idlib, aflată în nord-vestul țării și controlată de rebeli, 8 februarie 2023.
Un bărbat cară trupul unui copil scos dintre dărâmături în orașul Harim, în provincia siriană Idlib, aflată în nord-vestul țării și controlată de rebeli, 8 februarie 2023.

Guvernul României a decis joi să trimită ajutoare umanitare în Siria în valoare de peste 2 milioane de lei. Țara este puternic afectată de cutremurul de luni dimineață, care a avut epicentrul în Turcia.

Ajutorul umanitar este trimis prin Mecanismul European de Protecție Civilă, la solicitarea Siriei.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență spune că pachetul de ajutor include corturi, îmbrăcăminte și alimente din rezervele de stat.

CNSU urmează să trimită, pe cale aeriană, în Siria:

  • 100 de corturi;
  • câte 400 de paturi, saltele și pături;
  • 400 de saci de dormit;
  • 400 de căciuli și tot atâtea perechi de mănuși;
  • 400 de costume vătuite complete;
  • câte 400 de perechi de bocani, ciorapi, maiouri și indispensabili;
  • 200 de felinare
  • 6 tone de conserve.

Valoarea totală a acestor produse este de 2.042.882 de lei cu TVA inclus, mai precizează Guvernul în comunicatul de presă.

Suplimentar, România va trimite în Siria și 33 de kilograme de lapte praf și alte 6,3 tone de legume, în valoare de 167.554 de lei.

Probleme la trecerea graniței terestre

BBC relatează că trimiterea ajutoarelor în nord-vestul Siriei, țară care se află de aproape 12 ani în război civil, se dovedește a fi o problemă uriașă.

Rutele de ajutor care obișnuiau să existe au fost închise treptat de-a lungul acestor ani și în prezent mai funcționează o singură trecere de acest fel spre teritoriul controlat de opoziția rebelă, Bab al-Hawa. Aceasta rămâne deschisă ca urmare a unui mandat al Consiliului de Securitate al ONU.

Mandatul a fost reînnoit din nou în ianuarie pentru încă șase luni. Însă, din cauza pagubelor suferite de punctul de trecere în timpul cutremurului, ruta este închisă de câteva zile.

În plus, din cauza situației politice, convoaiele de ajutor nu pot trece prin această rută și să ajungă în nord-vestul Siriei - controlat de rebeli - fără permisiune.

Joi, la orele prânzului, un prim convoi de ajutoare pentru nord-vestul Siriei ar fi intrat în această zonă, dinspre Turcia. A fi vorba de șase camioane care au trecut prin punctul de trecere Bab al-Hawa din Idlib, mai relatează BBC.

ONU a declarat că accesul prin acest punct de trecere va fi o „linie de salvare” pentru milioane de persoane care au nevoie de asistență umanitară.

Situația era deja gravă înainte de cutremur, dar acum este disperată. Sute de clădiri au fost distruse și cel puțin 3.000 de persoane au fost ucise.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG