Linkuri accesibilitate

Rusia mărește numărul trupelor pentru a susține ofensiva de la Sievierodonetsk. Orașul este sub asalt de mai multe săptămâni și reprezintă un punct strategic pentru războiul din Ucraina.
Rusia mărește numărul trupelor pentru a susține ofensiva de la Sievierodonetsk. Orașul este sub asalt de mai multe săptămâni și reprezintă un punct strategic pentru războiul din Ucraina.

Războiul din Ucraina | Rusia atacă în forță în Severodonețk, estul Ucrainei. Secretarul general al NATO: „Războiul ar putea dura ani”

Armata rusă își concentrează trupele în apropierea orașelor Severodonețk și Lisikansk, importante puncte strategice în estul Ucrainei. Premierul Johnson a spus că o victorie a rușilor în Ucraina ar fi o catastrofă.

Bătălia pentru Severodonețk poate influența soarta războiului în următoarele luni. Kievul vrea să reia negocierile de pace în luna august, după o contraofensivă.

20:20 19.6.2022

Șeful Statului Major britanic: Armata trebuie să fie pregătită să lupte în Europa încă o dată

Noul şef al Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a avertizat că trupele britanice trebuie să se pregătească să lupte în Europa încă o dată'' în această generaţie, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Sunt primul şef de Stat Major după 1941 care preia comanda armatei în umbra unui război terestru în Europa care implică o putere continentală. Invazia rusă în Ucraina evidenţiază obiectivul nostru esenţial de a proteja Regatul Unit prin capacitatea noastră de a lupta şi câştiga războaie terestre'', menţionează generalul britanic într-un mesaj scris adresat personalului militar.

Există un imperativ puternic de a construi forţe armate capabile să lupte împreună cu aliaţii noştri şi să învingă Rusia în luptă. Suntem generaţia care trebuie să pregătească forţele armate să lupte în Europa încă o dată'', a indicat, duminică, generalul Patrick Sanders, care săptămâna aceasta a preluat comanda armatei britanice.

17:55 19.6.2022

Situația devine „complicată" în Harkov, nordul Ucrainei, al doilea oraș ca mărime

Ucraina a eliberat Harkovul în luna mai. Imagine din 13 mai 2022 cu resturile unui tanc rusesc (AP Photo/Bernat Armangue)
Ucraina a eliberat Harkovul în luna mai. Imagine din 13 mai 2022 cu resturile unui tanc rusesc (AP Photo/Bernat Armangue)

Surse ucrainene au semnalat duminică o situaţie „destul de complicată'' în regiunea Harkov din nordul Ucrainei, de unde trupele ruse fuseseră împinse în retragere, dar acum au reluat ofensiva, informează Agerpres.

Potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenţia EFE, trupele ruse încearcă să recâştige teren în zona oraşului Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei după capitala Kiev şi care situat aproape de frontiera cu Rusia.

După ce în luna mai ruşii au fost nevoiţi să se retragă, acum ei încearcă să înainteze din nou pentru a împinge linia frontului aproape de oraşul Harkov şi pentru a-şi spori capacitatea de a-l asedia cu bombardamente de artilerie.

Situaţia acolo este destul de complicată'', dar sub control'', spune Denisenko, susţinând că trupele ruse nu au reuşit să înainteze în zonele cheie ale frontului, cum este şi cea din oraşul Severoneţk, situat mai la sud în provincia Lugansk şi controlat în mare parte, dar nu complet, de armata rusă, această localitate şi oraşul său geamăn Lisiceansk, de peste râul Siverski Doneţ, fiind ultima redută ucraineană în provincia Lugansk.

16:26 19.6.2022

Gazul Rusiei este acceptat de Ungaria

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat, într-un interviu la radioul public, că Rusia va continua transportul de gaze spre Ungaria, iar Gazprom își va îndeplini obligațiile contractuale. Rusia a tăiat livrarea de gaze spre țările vestice care au refuzat să plătească în ruble gazul.

Conform unui acord cu Gazprom semnat anul trecut, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Bulgaria și Serbia și încă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria.

12:51 19.6.2022

Evaluarea britanicilor: Moralul trupelor rusești este foarte scăzut, dezertări la forțele ucrainene din Donbas

Ministerul britanic al apărării susține în evaluarea de duminică că sunt puține schimbări pe linia frontului, dar moralul trupelor din ambele armate este unul scăzut, cu un accent suplimentar în zona rusă.

„Printre factorii care determină moralul scăzut al rușilor se numără percepția unei conduceri slabe, oportunitățile limitate de rotație a unităților în afara luptelor, pierderile foarte mari de vieți omenești, stresul din cauza luptelor, logistica în continuare slabă și problemele legate de plata soldelor. Este posibil ca mulți membri ai personalului rus de toate gradele să rămână confuzi în ceea ce privește obiectivele războiului”, se arată în evaluarea armatei britanice.

Potrivit acesteia, problemele de moral sunt atât de semnificative încât limitează capacitatea Rusiei de a atinge obiectivele.

În privința forțelor ucrainene, moralul este scăzut în regiunea Donbas, iar acestea au suferit, probabil, dezertări în ultimele săptămâni. În cazul trupelor rusești, continuă să apară cazuri de nesupunere în fața ordinelor sau confruntări armate între ofițeri și soldații lor.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG