„Războiul poate dura ani, Ucraina trebuie susținută militar"
Războiul din Ucraina ar putea dura „ani de zile", a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Bild am Sonntag, preluat de AFP şi Reuters.
„Trebuie să fim pregătiţi ca acest lucru să dureze ani de zile", a spus Jens Stoltenberg, îndemnând ţările occidentale să acorde Kievului sprijin pe termen lung, „chiar dacă costurile sunt ridicate'', nu numai în ceea ce priveşte sprijinul militar, ci şi din cauza creşterii preţurilor la energie şi alimente".
Aceste costuri nu reprezintă nimic în comparaţie cu ceea ce ucrainenii trebuie să plătească în fiecare zi pe linia frontului, a declarat liderul Alianţei Atlantice.
În cazul în care preşedintele rus Vladimir Putin îşi va atinge obiectivele în Ucraina, aşa cum a făcut-o cu anexarea Crimeei în 2014, „atunci va trebui să plătim un preţ şi mai mare'', a apreciat Stoltenberg.
În acest context, el a îndemnat ţările din alianţă să continue livrările de arme către Kiev.
„Cu arme moderne suplimentare, probabilitatea ca Ucraina să fie capabilă să împingă trupele lui Putin afară din Donbas ar creşte", a spus el.
Această regiune din estul Ucrainei se află acum parţial sub controlul soldaţilor ruşi.
Harta războiului din estul Ucrainei
Rusia a bombardat un depozit de petrol
Rachetele rusești au lovit depozitul de carburant din districtul Novomoskovsk, regiunea Dnipropetrovsk, estul Ucrainei, iar 11 persoane au fost rănite, potrivit oficialilor ucraineni.
Importanța strategică a orașelor Severodonețk și Lîsîchansk, estul Ucrainei
Rusia trimite un număr mare de militari la Severodonețk din alte zone de luptă pentru a încerca să obţină controlul deplin asupra oraşului estic de pe linia frontului, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, potrivit Reuters.
„Astăzi, mâine sau poimâine vor arunca în luptă toate trupele de rezervă pe care le au... Pentru că deja sunt atât de mulţi, au ajuns la o masă critică", a declarat la televiziunea naţională guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Gaidai.
El a mai spus că forţele ruse controlează mare parte, dar nu întreg oraşul Severodonețk. Mai devreme, el a anunţat pe Telegram că se dau lupte feroce în apropiere de Severodonețk.
„În satele vecine, luptele sunt foarte dificile - la Toşkivska, Zolot. Ei încearcă să avanseze, dar eşuează", a declarat el.
„Apărătorii noştri se luptă cu ruşii în toate direcţiile. Recent, ei au doborât un avion şi au făcut prizonieri", a spus Gaidai.
Severodonețk este situat în estul Ucrainei, în regiunea Lugansk, pe malul stâng al râului Donetsk. Pe partea cealaltă a râului se află Lîsîchansk, un alt oraș bombardat de trupele rusești. Severodonețk este un important centru al industriei chimice din Ucraina și un punct industrial din Donbas. Potrivit recensământului din 2001, peste două treimi din populație este vorbitoare de limbă rusă.
Cele două orașe reprezintă importante puncte strategice, deoarece fac legătura între Donbas și alte regiuni ale Ucrainei. Dacă ar reuși să cucerească cele două orașe, Rusia ar putea continua ofensiva spre Kramatorsk, un alt mare oraș industrial controlat de Kiev. Acesta se află în partea nordică a regiunii Donetsk și are o importantă magistrală feroviară.
Președintele Zelenski a afirmat că bătălia pentru Severodonețk poate influența evoluția războiului în regiune. Rusia și-a concentrat forțele și încearcă o ofensivă totală asupra orașului după modelul executat la Mariupol, sud-est, oraș port la Marea Azov.
Facebook Forum