Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că „România a început procedurile de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum și a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparțin companiilor din Federația Rusă". Potrivit acestuia, procedurile vor demara sâmbătă.
Oficialul a adăugat că România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internațională de Investiții.
Marea Britanie a decis închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești, iar Moscova aplică o măsură similară pentru aeronavele britanice. Bulgaria, Letonia și Estonia au închis spațiul aerian pentru zborurile rusești sâmbătă.
Președintele Zelenski susține că peste 100.000 de soldați ai Rusiei se află pe teritoriul Ucrainei și atacă în mai multe orașe.
Ucraina a decis să instituie noi măsuri privind deplasarea populației. Primarul Kievului a precizat că toți civilii care se vor afla pe stradă între 17.00 și 08.00 vor fi considerați sabotori. Până sâmbătă, interdicția era între 22.00 și 08.00.
Două decizii majore nu au fost luate până în acest moment: excluderea Rusiei din sistemul SWIFT și închiderea Strâmtorilor din Marea Neagră pentru navele rusești.
Ministrul de Externe al Ucrainei a susținut că țările din Vest au convenit să deconecteze Rusia de la sistemul SWIFT. Informația nu a fost confirmată în mod oficial, ultima țară care se opunea acestei decizii fiind Germania. Italia, Ungaria și Cipru și-a dat acordul pentru deconectarea Rusiei de la SWIFT.
Președintele Zelenski i-a cerut omologului său turc să nu mai permită accesul navelor rusești prin Strâmtorile din Marea Neagră, dar nu s-a ajuns la o concluzie. Un oficial de la Ankara a precizat că Turcia nu a luat decizia de a închide strâmtorile pentru navele rusești.
Cancelarul german a anunțat pe Twitter că urmează să fie trimise în Ucraina 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger. De asemenea, Țările de Jos au trimis un ajutor militar în Ucraina.
Germania pare să își schimbe poziția legată de SWIFT. Potrivit Reuters, ministrul de Externe și cel al Economiei au spus că Germania poate să fie favorabilă impunerii de restricții „funcționale și bine țintite" Rusiei în SWIFT, sistemul electronic de plăți bancare. Germania este ultima țară care se opune deconectării Rusiei de la SWIFT.