Linkuri accesibilitate

 
Candidaturile lui Daniel Funeriu, Anamariei Gavrilă și a lui Silviu Predoiu la prezidențiale, admise de BEC. Cea a lui R. Pricopie, respinsă

Candidaturile lui Daniel Funeriu, Anamariei Gavrilă și a lui Silviu Predoiu la prezidențiale, admise de BEC. Cea a lui R. Pricopie, respinsă


Silviu Predoiu - fost prim adjunct al șefului SIE, Anamaria Gavrilă - președinta Partidului Oamenilor Tineri și Daniel Funeriu - fost ministru al Educației
Silviu Predoiu - fost prim adjunct al șefului SIE, Anamaria Gavrilă - președinta Partidului Oamenilor Tineri și Daniel Funeriu - fost ministru al Educației

Biroul Electoral Central a înregistrat luni candidaturile lui Silviu Predoiu - fost prim adjunct al șefului SIE, a fostului ministru al Educației, Petru Daniel Funeriu, a șefei POT, Anamaria Gavrilă, la alegerile prezidențiale din luna mai.

În schimb, BEC a respins candidatura lui Remus Pricopie, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

BEC a mai respins candidaturile lui Romeo Gicu Tiță, Petru Mîndru, Maria Marcu, Oana Crețu, Constantin Titian Filip și Gelu Drăgan și a admis candidatura lui Sebastian Constantin Popescu.

În schimb, BEC a sesizat organele de urmărire penală ca să verifice autenticitatea listelor de susținători ai lui Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, pentru că are dubii asupra veridicității semnăturilor dar nu are competența legală de a stabili dacă sunt false sau nu.

Anamaria Gavrilă și-a anunțat candidatura alături de George Simion, după ce candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă de Biroul Electoral Central.

Cei doi politicieni reprezentanți ai zonei politice așa-numite „suveraniste” au spus că, după ce candidaturile lor vor fi validate, unul dintre ei se va retrage din cursă.

Până pe 17 martie 2025, Biroul Electoral Central (BEC) din România a validat următorii candidați pentru alegerile prezidențiale din mai:

  • Nicușor Dan (independent, susținut de PMP și Forța Dreptei)
  • Crin Antonescu (candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR)
  • Victor Ponta (independent)
  • Elena Lasconi (USR)
  • George Simion (AUR)
  • Lavinia Șandru (PUSL)
  • Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  • John-Ion Banu-Muscel (independent).

De asemenea, BEC a respins candidaturile unor persoane, printre care: Diana Șoșoacă, Călin Georgescu, Petru Mîndru, Maria Marcu, Ion Popa, Paul Ispas, Matei Vanea și Constantin Vieriu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG