Linkuri accesibilitate

Jurnalistă din Belarus, condamnată la trei ani și jumătate de închisoare. Fiul ei a fost dus la orfelinat. 33 de jurnaliști, după gratii


Jurnalista Larisa Șcirakova în sala de judecată înainte să fie judecată de regimul autocratului Lukașenko
Jurnalista Larisa Șcirakova în sala de judecată înainte să fie judecată de regimul autocratului Lukașenko

Tribunalul regional Gomel din sud-estul Belarusului a condamnat-o pe jurnalista Larisa Șcirakova la 3 ani și jumătate de închisoare după ce a fost găsită vinovată de „facilitarea activităților extremiste” și „discreditarea Republicii Belarus”.

Jurnalista este acuzată că a postat materiale pe internet care au „discreditat” țara și de „colectarea, crearea, prelucrarea, stocarea și transmiterea de informații” grupului pentru drepturile omului Viasna (Primăvara) din Minsk, precum și pentru canalul de televiziune Belsat din Polonia.

Joi, pe 31 august, jurnalista a fost condamnată la 3 ani și jumătate de închisoare într-o colonie cu regim general și o amendă de 3.500 de ruble.

Aflată în arest de pe 6 decembrie 2023, când a fost ridicată de oamenii autocratului Lukașenko, fost șef de colhoz și apropiat al lui Putin, Șcirakova este considerată deținut politic de grupurile locale pentru drepturile omului.

Ea a spus că nu va contesta verdictul.

Represiunea masivă împotriva disidenței din Belarus din ultimii trei ani a adus aproape 1500 de prizonieri politici în spatele gratiilor, conform datelor unui important grup pentru drepturile omului. Mulți dintre ei au copiii mici care îi așteaptă ani de zile de partea cealaltă a gratiilor.

După ce jurnalista belarusă Larisa Șcirakova a fost arestată în decembrie 2022, fiul ei adolescent, Sviatoslau, a fost dus la un orfelinat, unde a stat aproape o lună până când tatăl său, care locuia de multă vreme în Rusia, a reușit să strângă documente pentru a prelua custodia copilului.

Alte rude ale Larisei, judecată luna trecută în orașul Gomel, din sud-estul țării, nu au avut voie să-l ia pe Sviatoslav din orfelinat.

Procesul Larisei Șcirakova, acuzată că ar fi înlesnit activități extremiste și că ar fi discreditat Belarusul, s-a desfășurat cu ușile închise.

Pe 30 mai, Larisa Shchirakova a avut prima întâlnire cu fiul ei în centrul de arest preventiv Gomel. La începutul lunii iunie, mama ei a murit.

Asociația Jurnaliștilor: „Răzbunare!” 33 de jurnaliști din Belarus, după gratii

Asociaţia Jurnaliştilor din Belarus a emis o declaraţie cu privire la sentinţa Larisei Şcirakova, scrie Radio Svoboda.

Organizația a numit sentința „răzbunare”, pentru că „monopolul informației este ceva fără de care niciun regim dictatorial nu poate rămâne la putere. De aceea ei persecută mass-media și jurnaliştii”.

În prezent, 33 de jurnalişti sunt în spatele gratiilor în Belarus.

„Larisa Șcirakova este o jurnalistă profesionistă cu mulți ani de experiență, o apărătoare a drepturilor omului, o fată a culturii. Astfel de oameni sunt recompensați în întreaga lume, dar în Belarus sunt persecutați de mulți ani pentru activitățile lor. Dar jurnaliştii nu sunt criminali! Cerem anularea sentinței Larisei Șcirakova și eliberarea tuturor colegilor noștri care se află după gratii pentru activitățile lor profesionale”.

ONU: Încălcarea drepturilor Omului

Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a analizat apelurile a patru jurnalişti din Belarus, inclusiv al Larisei, şi a găsit Belarusul vinovat de încălcarea dreptului legitim de a colecta şi difuza informaţii, consacrat în articolul 19 din Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice.

După cum relatează BAZ, cu ceva timp în urmă, Tatiana Smotkina, Zmîțer Lupac, Tamara Șceapiotkina și Larisa Șcirakova au făcut apel la Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU prin avocații lor.

Esența plângerii lor a fost că autoritățile din Belarus au încălcat dreptul jurnaliştilor la libertatea de exprimare.

Autoritățile i-au adus pe acești jurnaliști în fața justiției și le-au aplicat amenzi administrative pentru că ar fi distribuit produse media fără acreditările corespunzătoare.

La 14 martie 2023, Comitetul ONU a examinat plângerile lor pe fond.

Fostul șef de colhoz, Lukașenko

Pe 9 august s-au împlinit trei ani de când Lukașenko pretinde că ar fi câștigat alegerile prezidențiale, despre care Opoziția și Occidentul spun că au fost fraudate grosolan pentru a-i permite preluarea celui de al șaselea mandat consecutiv.

Fostul șef de colhoz Alexandr Lukașenko se află neîntrerupt la putere din 1994.

El a reprimat cu o violență de nedescris protestele Opoziției, condusă la acea vreme de trei femei. Soții a două dintre ele erau în închisoare, îndepărtați de Lukașenko pentru a nu-i face concurență.

Opoziția spune că, de fapt, alegerile au fost câștigate de Svetlana Țihanovskaia, soția unui blogger vestit, Serghei Țihanovski, care a ajuns la închisoare după ce și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale. De altfel, după ce s-a dus la Comisia Electorală să reclame fraudarea alegerilor, Svetlana a dispărut pentru câteva zile.

Femeia a reapărut într-o filmare din Lituania, vizibil afectată, în care vorbea despre siguranța copiilor ei. Acum este liderul opoziției belaruse în exil.

La trei ani de la fraudarea alegerilor, a spus că eforturile lui Lukașenko „de a-i lipsi pe belaruși de speranță, de cei dragi, de libertate, de patrie și de independență” nu au niciun efect asupra conaționalilor ei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG