Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Franței în Belarus, expulzat. A refuzat să-l recunoască pe Lukașenko președinte


Nicolas de Bouillane de Lacoste, ambasadorul Franței la Minsk a fost expulzat pentru că a refuzat să-l recunoască pe autocratul Alexandr Lukașenko, președinte al țării
Nicolas de Bouillane de Lacoste, ambasadorul Franței la Minsk a fost expulzat pentru că a refuzat să-l recunoască pe autocratul Alexandr Lukașenko, președinte al țării

Belarus l-a expulzat pe ambasadorul francez în Belarus, Nicolas de Bouillane de Lacoste.

Ambasadorul - care și-a preluat funcția chiar anul trecut - a părăsit Belarusul pe 17 octombrie, la cererea Belarusului, a confirmat pentru Europa Liberă ambasada Franței la Minsk.

Nicolas de Lacoste a evitat orice contact cu Alexandr Lukașenko, după ce autocratul a reprimat cu violență protestele pașnice ale belarușilor care contestă rezultatul prezidențialelor din august trecut și care-l acuză de fraudarea lor masivă.

Poliția din Belarus a închis mii de cetățeni în ultimele 14 luni și a torturat sute de oameni, atrâgând sancțiunile Uniunii Europene.

Potrivit presei belaruse, ambasadorul francez a fost expulzat pentru că nu şi-a prezentat niciodată scrisorile de acreditare preşedintelui Alexandr Lukaşenko.

„Franţa nu a recunoscut rezultatul alegerilor de la 9 august 2020 şi nu mi-am prezentat scrisorile de acreditare", a confirmat Nicolas de Bouillane de Lacoste într-un mesaj transmis de ambasada Franţei la Minsk.

Potrivit ambasadei, diplomatul a prezentat pe 8 decembrie 2020 „copii ale scrisorilor de acreditare" ministrului afacerilor externe Vladimir Makei.

„Am petrecut aici zile dificile, dar de neuitat (...) Am întâlnit numeroase persoane curajoase şi cu spirit puternic", a spus ambasadorul Franței în mesajul său, asigurându-i pe belaruși că el și soţia lui vor rămâne „mereu" alături de belaruşi.

UE și Occidentul au refuzat să recunoască rezultatul alegerilor din 8 august 2020 și pe Alexandr Lukașenko președinte, pe care l-au acuzat de fraudarea lor, impunând o serie de sancțiuni împotriva regimului de la Minsk, a lui Lukașenko și a apropiaților săi.

De asemenea, Belarusul şi-a rechemat ambasadorul din Franţa, a anunțat Ministerul de Externe din fosta republică sovietică, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Ambasadorul Belarusului în Franţa, Igor Fisenko, a fost rechemat la Minsk pentru consultări”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe belarus, Anatoli Glaz.

La rândul său, Anatoli Glaz şi-a exprimat luni „regretul sincer" pentru că ambasadorul francez nu și-a prezentat scrisorile de acreditare către Alexandr Lukașenko.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG