Linkuri accesibilitate

Belarusul susține că a reținut un grup de sabotaj care viza avioane rusești


Belarusul a reținut ceea ce susține că ar fi un „terorist” și peste 20 de complici care ar lucra cu serviciile de informații ucrainene și americane pentru presupuse tentative de sabotaj la un aerodrom din Belarus, a declarat autocratul de la Minsk, Alexandr Lukașenko.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei, conducerea CIA, cu ușile închise, desfășoară o operațiune împotriva Republicii Belarus. Un terorist a fost antrenat”, a declarat Lukașenko, citat de agenția de presă Belta, preluată de Reuters.

Lukașenko a spus că aeronava a suferit doar daune superficiale în timpul atacului, care a fost făcut folosind o „dronă mică”.

Suspectul reținut în urma atacului împotriva avionului de supraveghere Beriev A-50 este dublu cetățean ruso-ucrainean, scrie agenția belarusă Belta, care-l citează pe Lukașenko.

Activiștii antiguvernamentali din Belarus au declarat luna trecută că au aruncat în aer o aeronavă sofisticată de supraveghere militară rusă într-un atac cu drone la un aerodrom din apropierea capitalei Belarusei Minsk, o afirmație contestată de Moscova și Minsk.

Imaginile distribuite pe rețelele de socializare par să arate un atac condus de o dronă care se apropie de avionul militar rusesc Airborne Warning and Control System (Awacs) în timp ce acesta se afla la sol.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG