Un tribunal din Belarus a condamnat-o pe Svetlana Țihanovskaia, liderul opoziției în exil, la 15 ani de închisoare în lipsă, a informat luni agenția de presă de stat Belta, preluată de Reuters.
Țihanovskaia este acuzată de trădare și „conspirație pentru preluarea puterii”, un verdict despre care a spus că este o pedeapsă pentru eforturile sale de a promova democrația.
„Cincisprezece ani de închisoare. Acesta este modul în care regimul mi-a „răsplătit” munca pentru schimbările democratice din Belarus. Dar astăzi nu mă gândesc la sentința mea. Mă gândesc la miile de nevinovați, reținuți și condamnați în închisoare reale. Nu mă voi opri până când fiecare dintre ei nu va fi eliberat”, a scris ea pe Twitter.
Fosta profesoară de engleză, în vârstă de 40 de ani, fost profesor de engleză, a fugit în Lituania vecină în 2020, după ce a candidat împotriva autocratului Alexandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din august 2020.
Opoziția și Occidentul au spus atunci că rezultatele au fost fraudate grosolan de fostul șef de colhoz, aflat neîntrerupt la putere din 1994, și că Țihanovskaia, soția unui blogger închis de Lukașenko pentru a nu-i face concurență la președinție, a câștigat de fapt alegerile.
Rezultatul oficial al alegerilor și autoinstalarea lui Lukașenko la putere au fost urmate de proteste în toată țara după ce opoziția l-a acuzat pe Lukașenko de fraudă electorală.
Țihanovskaia, ai cărei susținători spun că acuzațiile împotriva ei sunt o farsă fără sens, a fost judecată în lipsă pentru acuzații de trădare în ianuarie.
Pe 3 martie, un tribunal din Minsk l-a condamnat pe Ales Bialiațki, laureat al Premiului Nobel pentru Pace din Belarus, la zece ani de închisoare pentru contrabandă și evaziune fiscală, acuzații despre care apărătorii drepturilor omului și guvernele occidentale le-au calificat drept represalii motivate politic din partea autocratului Alexandr Lukașenko.
Centrul pentru drepturile omului Vîasna (Primăvara) din Minsk a anunțat că, în aceeși zi, tribunalul districtual Lenin i-a condamnat, de asemenea, pe Valianțîn Ștefanovici și Vladimir Labkovici - la nouă ani, respectiv, șapte ani de închisoare.
Zmițer Soloviev, care a fost judecat în absență, a fost condamnat la opt ani de închisoare.
Cu toții au negat că ar fi adus bani în Belarus pentru „activități ilegale și finanțarea” centrului pentru drepturile omului Vîasna, al cărui președinte este Ales Bialiațki.
Țihanovskaia a fost principalul candidat al opoziției la alegerile din august 2020.
Alegerile i-au oferit autocratului Alexandr Lukașenko, prin fraudă, spun opozanții și comunitatea internațională, al șaselea mandat consecutiv la conducerea țării.
În urma rezultatului alegerilor, belarușii au ieșit în stradă pentru a protesta față de fraudarea alegerilor iar demonstrațiile au fost reprimate cu brutalitate de regimul Lukașenko.
Mii de persoane au fost arestate în urma protestelor, printre ei și jurnaliști. Zeci de persoane au fost date dispărute.
Temându-se pentru siguranța familiei sale, Țihanovskaia a părăsit țara iar în prezent locuiește în Lituania.
Ea a spus în Parlamentul European că în Belarus sunt deținute politic 882 de persoane.