Linkuri accesibilitate

Criza migranților | Lukașenko recunoaște că Belarusul i-ar fi ajutat pe migranți să treacă granița


Liderul statului bielorus, Aleksandr Lukașenko, a acordat un interviu pentru BBC în care a explicat că statul său nu i-a invitat pe migranți pe teritoriul său.
Liderul statului bielorus, Aleksandr Lukașenko, a acordat un interviu pentru BBC în care a explicat că statul său nu i-a invitat pe migranți pe teritoriul său.

Într-un interviu cu Steve Rosenberg, corespondentul BBC la Moscova, autocratul Aleksandr Lukașenko a afirmat că este „absolut posibil” ca soldații belaruși să-i fi ajutat pe migranții veniți din Orient să treacă granița înspre Polonia.

„Suntem slavi. Avem inimă. Trupele noastre știu că migranții merg înspre Germania”, a transmis Lukașenko în interviu pentru BBC. „Probabil cineva i-a ajutat. Nici nu o să stau să analizez în detaliu această problemă”, a continuat el.

Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite au acuzat liderul de la Minsk că ar fi relaxat condițiile de intrare pentru cetățenii din Orientul Mijlociu și Africa, ademenindu-i astfel să sosească în Belarus, de unde să-și continue călătoria înspre UE.

„Le-am zis (liderilor europeni, n.r.) că nu o să-i rețin pe migranți la graniță, iar dacă aceștia continuă să vină nu îi vor opri, fiindcă ei nu vin la mine, vin la voi”, a declarat Lukașenko.

Ultimul dictator din Europa transmite, în schimb, că nu el a fost cel care i-ar fi invitat pe migranți să sosească în Belarus.

„Cu toate acestea, nu eu i-am invitat aici. Și, să fiu sincer cu voi, nu le doresc să traverseze Belarusul”.

Membri ai comunității tătare participă la înmormântarea unui migrant african fără nume, victimă a crizei migranților de la granița Poloniei cu Belarus, în satul Bohoniki, Polonia, 18 noiembrie 2021.
Membri ai comunității tătare participă la înmormântarea unui migrant african fără nume, victimă a crizei migranților de la granița Poloniei cu Belarus, în satul Bohoniki, Polonia, 18 noiembrie 2021.

Situația de la granița belaruso-polonă rămâne în continuare tensionată. Vineri, 19 noiembrie, Polonia a acuzat din nou Belarusul că ar fi reîntors la graniță sute de migranți, la câteva ore după ce aceștia ar fi părăsit taberele din apropierea punctului vamal.

Purtătoarea de cuvânt a poliției de frontieră poloneze, Anna Michalska, a declarat că, joi seara, Belarusul începuse să readucă la graniță sute de migranți, forțându-i să traverseze granița pe întuneric.

„(Belarusul, n.r.) a transportat mai mulți migranți în apropierea graniței, pe care au încercat să o traverseze forțat”, a transmis Michalska. „La început au fost 100 de oameni, dar apoi mai multe camioane pline cu oameni au revenit la graniță. Numărul lor ar fi ajuns undeva la 500”, a explicat aceasta.

Trupele belaruse s-ar fi folosit de lasere să-i orbească temporar pe polițiștii polonezi, astfel încât migranții să se poată strecura peste bariera ridicată. Unii migranți ar fi aruncat cu bușteni în autoritățile poloneze, aflate la graniță. Patru oameni ar fi fost răniți ușor.

Stare de urgență pe teritoriul polonez

Polonia a restricționat accesul presei și a ONG-urilor la granița ei cu Belarusul. În acest sens, mulți au încercat să obțină informații despre starea migranților, călătorind în Belarus. Migranții ar fi fost transportați la un depozit de stat, unde reporterii i-au putut filma.

Toți migranții prinși pe teritoriul polonez vor fi deportați către țările lor de origine. Înainte de-a fi deportat de autorități, Mansour Nassar, un bărbat în vârstă de 42 de ani și tată a șase copii din Alep, Siria, a descris calvarul prin care acesta a trecut.

„Armata belarusă ne-a spus: ‘Dacă vă întoarceți, vă omorâm’”, a spus acesta pe patul de spital, cu ochii în lacrimi. „Am băut din iazuri...Oamenii noștri sunt mereu asupriți”.

Interviul cu Lukașenko este primul pe care acesta îl oferă presei străine de la începutul crizei migranților încoace. Liderii europeni rămân în continuare sceptici cu privire la valoarea de adevăr a mesajului transmis de acesta.

Criza migranților a început în vara lui 2021, după ce Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie au adoptat o serie de sancțiuni împotriva Belarusului pentru deturnarea zborului Ryan Air, în urma căreia Roman Protașevici, un jurnalist și critic al regimului de la Minsk, a fost arestat. Ulterior, atleta bielorusă, Kristina Țimanovskaya, a primit refugiu în Polonia după ce a refuzat să se întoarcă forțat în Belarus, de teama represiunii. Frustrarea lui Lukașenko față de Occident se trage atât de pe urma faptului că mulți disidenți bieloruși au primit refugiu în țările est europene din Uniunea Europeană, cât și datorită faptului că liderii europeni nu îl recunosc drept lider al țării.
  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG