Linkuri accesibilitate

Cazul Țimanovskaia | Antrenorii care au forțat atleta să plece de la olimpiadă au rămas fără acreditare


Kristina Timanovskaia.
Kristina Timanovskaia.

Comitetul Olimpic Internațional (COI) a revocat acreditarea a doi antrenori din Belarus pentru presupusa lor încercare de a o forța pe atleta Kristina Timanovskaia să se întoarcă în Belarus de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

COI a făcut demersul pe 6 august „în interesul bunăstării sportivilor... din Belarus care sunt încă la Tokyo”, se arată într-o declarație pe Twitter.

COI a declarat că celor doi antrenori, identificați drept Artur Shumak și Yury Maisevich, li s-a cerut să părăsească imediat Satul Olimpic și „au făcut acest lucru”.

A fost înființată o comisie de disciplină pentru a clarifica circumstanțele cazului lui Timanovskaia și rolurile jucate de Shumak și Maisevich, a spus COI. „Li se va oferi ocazia de a fi audiați”, se menționează în declarația COI.

Timanovskaia, care se află acum la Varșovia, a declarat că a refuzat instrucțiunile antrenorilor săi de a se întoarce în țară, temându-se că va fi pedepsită pentru criticile aduse antrenorilor săi. Tânăra de 24 de ani a ajuns la Varșovia pe 4 august sub protecția diplomatică poloneză.

Ea s-a reunit cu soțul ei, Arsen Zdanevich, pe 5 august, potrivit politicianului de opoziție bielorus Pavel Latușko din Varsovia, a informat Reuters. Polonia a acordat perechii vize umanitare și s-a angajat să le asigure siguranța.

Timanovskaia a declarat într-o conferință de presă din 5 august că este recunoscătoare Poloniei pentru ajutorul acordat, dar speră totuși să se întoarcă într-o zi în Belarusul „liber”.

„Voi fi gata să mă întorc în Belarus odată ce este sigur pentru mine să fac acest lucru”, a spus ea. „Nu l-am trădat, este patria mea”.

Timanovskaia a spus că nu s-a întâlnit niciodată cu Aleksandr Lukașenko, care a rămas președinte după alegerile controversate de acum un an și nu are nimic de spus despre el. Ea a spus, în schimb, că lucruri „teribile” se întâmplă în Belarus. Cu toate acestea, ca sportivă, ea a spus că vrea să se concentreze asupra olimpiadelor.

Timanovskaia i-a acuzat pe oficialii bielorusi că au încercat să o forțeze să zboare acasă de la Tokyo înainte ca ea să termine competiție. Ea a spus că „au arătat clar că, la întoarcerea acasă, cu siguranță mă voi confrunta cu o formă de pedeapsă”, a spus-o AP, după ce a intervievat-o înainte de a părăsi Japonia.

La Varșovia, ea a spus că bunica ei a sfătuit-o să nu se întoarcă în Belarus, deoarece au fost difuzate informații negative despre ea acolo, după refuzul ei de a părăsi Tokyo.

Timanovskaia a declarat pe 5 august că acum vrea să ajute belarusii care se află în situații similare.

Situația dificilă a lui Timanovskaia a devenit o poveste majoră din Olimpiada de la Tokyo 2020 și a reorientat atenția internațională asupra represiunii din Belarus. Fiul lui Lukașenko, Viktar, a preluat recent conducerea Comitetului Olimpic Național din Belarus de la tatăl său într-o mișcare pe care COI nu a recunoscut-o.

Alți sportivi din Belarus, inclusiv un fost olimpic medaliat și soția sa, ar fi fugit din Belarus de când a început calvarul lui Timanovskaia.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG