Linkuri accesibilitate

Belarus amplifică represiunea împotriva jurnaliștilor și activiștilor


Sediul Asociației Jurnaliștilor din Belarus a fost percheziționat în 16 februarie 2021.
Sediul Asociației Jurnaliștilor din Belarus a fost percheziționat în 16 februarie 2021.

Forțele de securitate din Belarus au percheziționat casele a peste 20 de jurnaliști și activiști pentru drepturile omului, într-un gest descris de Uniunea Europeană și organizațiile de apărare a drepturilor omului drept o campanie menită să intimideze vocile independente, pe fondul continuării protestelor fără precedent la adresa președintelui Alexander Lukaşenko.

În 16 februarie, polițiștii și forțele de ordine au vizat cel puțin 25 de locuințe, dar și sediul unui centru pentru promovarea drepturilor omului și a Asociației jurnaliștilor din Belarus.

Potrivit relatărilor, au fost reținute pentru scurt timp peste 30 de persoane, în timp ce câteva au fost arestate preventiv.

Autorităților din Belarus au spus într-o declarație că perchezițiile fac parte dintr-o anchetă care vizează finanțarea protestelor de „organizații care se prezintă drept apărătoare ale drepturilor omului”.

În ultimele 6 luni au fost reținuți 400 de jurnaliști și autoritățile nu se vor opri aici
Asociația jurnaliștilor din Belarus

În opinia liderului opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, acțiunea ar dovedi că puterea se află în criză. „În încercarea de a se agăța de putere, regimul îi reprimă pe cei care apără drepturile omului. Cât timp aceasta continuă, întregul Belarus e în pericol”, a spus Tihanovskaia.

Un reprezentat al șefului diplomației Uniunii Europene a descris situația din Belarus drept „inacceptabilă”, o escaladare a campaniei de „intimidare și agresare" a activiștilor pentru drepturile omului și jurnaliștilor, cu „încălcarea libertăților și statului de drept".

Președintele Asociației jurnaliștilor din Belarus spune că acțiunile recente sunt cele mai grave de până acum la adresa jurnaliștilor și activiștilor pentru drepturile omului. „În ultimele 6 luni au fost reținuți 400 de jurnaliști și autoritățile nu se vor opri aici", a spus Baris Horetsk, a cărui casă a fost percheziționată în 16 februarie.

De la alegerile din luna august, zeci de mii de oameni protestează aproape săptămânal în Belarus. Ei cer reluarea scrutinului și plecarea președintelui Lukaşenko.

Mii de persoane au fost arestate, iar unii protestatari au fost uciși în timpul protestelor, în timp ce organizațiile pentru apărarea drepturilor omului spun că ar exista dovezi credibile că autoritățile ar folosi tortura împotriva celor reținuți.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG