Linkuri accesibilitate

Belarus | UE a hotărât noi sancțiuni după incidentul Ryanair. Miniștrii de Externe trebuie să le aprobe


Întreaga lume a privit uimită deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici. Acum, Uniunea Europeană dorește să impună sancțiuni dure asupra unor persoane și entități din Belarus.
Întreaga lume a privit uimită deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici. Acum, Uniunea Europeană dorește să impună sancțiuni dure asupra unor persoane și entități din Belarus.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord pe tema sancțiunilor economice asupra Belarusului, conform diplomaților din UE și Austria. Luna trecută, autoritățile din Belarus au deturnat cursa Ryanair de la Atena la Vilnius și l-au arestat pe jurnalistul din opoziție Roman Protasevici.

Ministerul de Externe al Austriei a declarat pe 18 iunie că acordul „trimite un mesaj clar și țintit către acțiunile insuportabile de represiune ale regimului”. Ministrul Alexander Schallenberg a scris pe Twitter că sancțiunile sunt „robuste și directe”.

Într-o ședință la Luxemburg pe 21 iunie, Miniștrii de Externe din UE vor discuta măsurile sugerate de experții care au încercat să creeze un pachet de măsuri care să îl lovească pe președintele Lukașenko „la portofel”, conform unui diplomat UE. Ținta acestor sancțiuni sunt mai multe persoane și entități din Belarus.

Dacă statele membre UE vor aproba politic măsurile, sancțiunile vor include interzicerea împrumuturilor. Investitorii din UE nu vor mai putea schimba valori mobiliare sau cumpăra acțiuni pe termen scurt. Băncile UE nu vor mai acorda servicii de investiție persoanelor și entităților menționate în pachetul de sancțiuni.

Protasevici este folosit acum de guvernul belarus pentru a transmite opoziției mesajul că nu sunt în siguranță nici în afara Belarusului.
Protasevici este folosit acum de guvernul belarus pentru a transmite opoziției mesajul că nu sunt în siguranță nici în afara Belarusului.

Experții UE au hotărât să impună și un embargo mult mai strâns pe arme și echipament de comunicații pe care autoritățile belaruse le-ar putea folosi împotriva propriilor cetățeni.

Importurile de îngrășăminte cu potasiu, unul dintre exporturile principale de resurse din Belarus, vor fi restricționate; se vor limita și importurile de tutun, petrol și produse petroliere. Îngrășămintele sunt un export major al Belarusului, care produce o cincime din sărurile cu potasiu folosite în industria globală. Importurile chimice ale UE din Belarus sunt în valoare de 1,2 miliarde de euro anual, iar cele de petrol depășesc un miliard.

Organizațiile umanitare nu vor fi afectate de aceste sancțiuni. Tranzacțiile și economiile belarușilor de rând nu sunt nici ele ținta acestor măsuri.

Propunerea pentru pachetul de sancțiuni a fost acceptată la nivel central după un mic conflict cu Austria. Austria se împotrivea sancțiunilor împotriva sectorului financiar, de teamă că ar putea leza legătura sectorului bancar austriac cu Belarusul. Grupul austriac Raiffeisen Bank este unul dintre principalii jucători din sectorul financiar din Belarus.

Uniunea Europeană a răspuns deja la aterizarea forțată a avionului Ryanair blocând spațiul aerian belarus pentru cursele din spațiul european. Agenția pentru aviație a încurajat și alte companii aeriene să evite spațiul belarus.

Josep Borrell, reprezentantul pentru externe al Uniunii Europene, a declarat în fața Parlamentului European că UE va adopta sancțiuni împotriva Belarusului luna aceasta.

Pe 23 mai, autoritățile din Belarus au folosit un avion de luptă pentru a ateriza forțat o cursă de pasageri la Minsk. După ce a aterizat avionul, autoritățile i-au arestat pe jurnalistul din opoziție Roman Pratasevici și prietena sa Sofia Sopega. Liderii UE consideră acest gest a fi piraterie de stat.

Au avut loc proteste în întreaga Europă după arestarea lui Protasevici.
Au avut loc proteste în întreaga Europă după arestarea lui Protasevici.

Deturnarea avionului se petrece în mijlocul opresiunilor guvernamentale asupra protestatarilor din Belarus, care contestează rezultatele alegerilor prezidențiale din august 2020.

Regimul din Belarus susține că Aleksandr Lukașenko a câștigat cursa electorală pentru a-și obține cel de-al șaselea mandat. Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări refuză să accepte acest rezultat și nu îl consideră pe Lukașenko președintele de drept al țării.

XS
SM
MD
LG