Linkuri accesibilitate

Capturat de regimul Lukașenko, Roman Protasevici a fost prezentat ca trofeu la o conferință de presă


Roman Protasevici, prezentat de regimul Lukașenko la o conferință de presă în care autoritățile au prezentat propria versiune asupra deturnării avionului în care s-a aflat jurnalistul, cu el alături
Roman Protasevici, prezentat de regimul Lukașenko la o conferință de presă în care autoritățile au prezentat propria versiune asupra deturnării avionului în care s-a aflat jurnalistul, cu el alături

Autoritățile belaruse au defilat cu Roman Protasevici la o conferință de presă în timpul căreia și-au prezentat propria versiune despre deturnarea avionului în care se afla jurnalistul.

Protasevici a fost pus pe o scenă, alături de patru oficiali, dintre care doi erau în uniformă, la evenimentul din 14 iunie, o mișcare pe care opoziția a calificat-o „zdrobitoare” pentru orice „suflet”.

Roman, cu privirea pierdută în timpul conferinței de presă
Roman, cu privirea pierdută în timpul conferinței de presă

„Indiferent ce spune, să nu uităm: este un ostatic. Iar regimul îl folosește ca trofeu”, a declarat Franak Viașorka, consilier al liderului opoziției în exil, Svetlana Țihanovskaia, într-un tweet.

Aceasta nu este o conferință de presă, ci o scenă a lui Kafka sau a lui Orwell", a adăugat el.

Mai mulți diplomați și reporteri au părăsit conferința de presă de la Minsk când Protasevici, deținut într-o închisoare KGB din capitala belarusă, a apărut la eveniment.

„Tocmai am ieșit. Nu am participat când (Protasevici a apărut). Este în mod clar acolo sub constrângere", a postat pe Twitter reporterul BBC Jonah Fisher.

Pe 23 mai, autoritățile din Belarus au interceptat cu un avion militar un zbor de linie al Ryanair, care se deplasa de la Atena la Vilnius, pe care l-au deturnat înainte de a ieși din spațiul aerian belarus pentru a-l putea aresta pe jurnalistul de 26 de ani, Roman Protasevici, opozant al autocratului Alexandr Lukașenko, și pe prietena sa de 23 de ani, rusoaica Sofia Sapega. Deturnarea a fost făcută sub pretextul unei amenințări cu bombă. Actul a fost condamnat de SUA, Canada și UE care au impus sancțiuni regimului de la Minsk.

De atunci, autoritățile din Belarus dau sistematic publicității filmări cu așa-zisele sale confesiuni.

Devierea zborului între doi membri ai Uniunii Europene a indignat blocul comunitar, Marea Britanie și alte națiuni occidentale, care, ca răspuns, au interzis transportatorului de stat din Belarus, Belavia, accesul pe aeroporturile lor și au cerut companiilor aeriene să evite spațiul aerian din Belarus, care împiedică țara să colecteze taxe pentru survoluri.

Săptămâna trecută, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat deputaților europeni că blocul comunitar va adopta sancțiuni economice asupra Belarusului cel mai târziu în iunie.

Protasevici a fost acuzat că se află în spatele unor tulburări civile care au urmat alegerilor prezidențiale din august trecut, o infracțiune pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

El a fost administrator al canalului Telegram, Nexta-Live, care a acoperit protestele în masă denunțând rezultatele oficiale ale alegerilor, care i-au acordat autocratului Alexandr Lukașenko al șaselea mandat prezidențial. Opoziția acuză fraudarea alegerilor și spune că adevăratul învingător este Svetlana Țihanovskaia.

Lukașenko refuză să negocieze cu opoziția pentru renunțarea și organizarea unor noi alegeri, a devenit un paria internațional pentru dirijarea unei represiuni brutale postelectorale în care au fost reținuți aproape 30.000 de oameni, mulți condamnați la condamnări îndelungate, sute bătute, mai mulți uciși, iar presa gratuită a hărțuit și a închis aproape complet.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG