Linkuri accesibilitate

Belarusul își închide ambasada din Canada după criticile lui Trudeau în cazul Protasevici


Premierul canadian Justin Trudeau a îndrăznit să critice Belarusul pentru cazul Protasevici
Premierul canadian Justin Trudeau a îndrăznit să critice Belarusul pentru cazul Protasevici

Belarusul a anunțat pe 25 mai că își va închide ambasada din Canada pentru că premierul canadian Justin Trudeau a condamnat deturnarea forțată, de către regimul de la Minsk, a unui avion de linie și arestarea jurnalistului Roman Protesevici, anunțând și eventuale posibile sancțiuni.

Pe site-ul său, ambasada Belarusului la Ottawa a anunțat că se va închide de la 1 septembrie și va opri serviciile consulare începând cu 10 iulie, după o „cooperare reciproc avantajoasă” pe parcursul a 24 de ani.

Responsabilul cu afaceri Evgheni Rusak a declarat pentru AFP că decizia „nu este spontană” și a fost luată pe baza unei analize a „impactului practic al contactelor bilaterale actuale”.

În timpul unei conferințe de presă, Trudeau a numit deturnarea de către Belarus a zborului Ryanair și arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici un act „scandalos, ilegal și complet inacceptabil”.

El a mai spus că ia în calcul extinderea sancțiunilor existente împotriva regimului autocratului Alexandr Lukașenko.

Guvernul canadian și-a sfătuit companiile aeriene și aeronavele canadiene să evite spațiul aerian din Belarus din motive de siguranță și securitate.

Industria aeronautică de pe tot globul a început să-și redirecționeze zborurile pentru a evita spațiul aerian din Belarus după ce liderii Uniunii Europene au cerut companiilor aeriene ale blocului comunitar să evite spațiul aerian din Europa de Est și să interzică companiilor aeriene din Belarus spațiul aerian și aeroporturile UE.

În coordonare cu Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite și Canada au impus sancțiuni oficialilor din Belarus în urma alegerilor prezidențiale disputate din august 2020.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG