Autoritățile bieloruse spun că au reținut 32 de membri ruși ai organizației militare private Vagner, care se presupune că ar fi complotat pentru a ”destabiliza situația din țara înaintea alegerilor ” din 9 august. Pe 29 iunie, agenția de știri de stat BelTA a raportat că forțele de securitate i-au reținut pe cei 32 într-o stațiune din apropierea Minskului.
Un alt suspect a fost reținut în sudul țării, potrivit BelTA, care a publicat, de asemenea, și o listă a celor 33 de cetățeni ruși, cu vârste cuprinse între 24 și 55 de ani, care au fost reținuți.
Președintele Alyaksandr Lukashenko a acuzat Rusia de „intenții murdare” și l-a însărcinat pe șeful serviciului de securitate KGB, Valer Vakulchyk, să solicite o explicație Moscovei. "Trebuie să solicităm urgent structurilor relevante ale Federației Ruse să explice ce se întâmplă", a spus el la o întâlnire de securitate.
Ambasada Rusiei la Minsk a declarat că a primit o notificare de la Ministerul de Externe Belarus despre detenția cetățenilor săi.
Grupul Vagner este o organizație paramilitară rusă despre care se crede că este condusă de Yevgeny Prigozhin, un influent om de afaceri rus apropiat de președintele Vladimir Putin. Luptătorii săi au fost implicați în conflicte în Siria, Libia, Ucraina și Africa.
În 2018, Departamentul de Stat al SUA a înscris grupul pe lista neagră alături de alte 30 de companii și persoane individuale ruse care au legături cu agenții militare și de informații.
BelTA a raportat că comportamentul deținuților a fost „necaracteristic pentru turiștii ruși”, deoarece nu beau alcool, iar „îmbrăcămintea lor în stil militar” a atras atenția.
Postul de televiziune din Belarus-1 a prezentat imagini video despre care au spus că au fost realizate în timpul retinerii suspecților.
Filmul a prezentat mai multe pașapoarte rusești care ar fi aparținut bărbaților reținuți, precum și stive de facturi în dolari americani, pachete de prezervative și bucăți de hârtie cu scriere arabă. Alte obiecte care apar pe cameră sunt moneda sudaneză și o carte de telefon sudaneză, ceea ce sugerează că bărbații ar fi putut să se îndrepte către sau din țara africană. Se știe că grupul Vagner funcționează în Sudan, precum și în Libia vecină.
Spre deosebire de Rusia, Belarusul și-a menținut granițele deschise în timpul pandemiei coronavirusului și operează zboruri ca de obicei.
Moscova este cel mai apropiat aliat politic și economic al Minsk-ului, dar Lukashenko a acuzat în mod repetat Rusia că încercă să forțeze Belarusul să-și abandoneze independența.
Arestările agravează tensiunile între cele două țări, unii observatori văzând mișcarea drept o încercare a liderului belarus, în vârstă de 65 de ani, care vrea să obțină un al șaselea mandat și urmărește să crească în sondaje. După 26 de ani de când se află la putere, Lukashenko s-a confruntat cu o creștere a opoziției publice în ultimele luni, nemulțumirile fiind legate și de modul în guvernul a gestionat pandemia de coronavirus. În plus, sute de oameni, inclusiv activiști și bloggeri, au fost arestați, guvernul reprimând manifestațiile care susțineau candidații din opoziție, care nu au fost înregistrați de către oficialii electorali.
În ciuda represiunii, Lukashenko se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări ale sale- opoziția s-a raliat în jurul Svetlanei Tikhanouskaya, în vârstă de 37 de ani.
Lukashenko a spus că diverse forțe, pe care nu le-a numit, ar putea folosi luptători instruiți de companii militare private străine - care sunt ilegale în Belarus - pentru a promova o revoluție în Belarus, similară cu demonstrațiile proeuropene din Ucraina vecină, care l-au alungat de la putere, în 2014, pe prorusul Viktor Ianukovici.
"Vor fi luptători militari profesioniști, bandiți, care sunt special instruiți, în principal de companii militare private din întreaga lume și care vor face bani mulți în aceste țări sau în acele țări", a spus Lukashenko.