Linkuri accesibilitate

Trump spune că a avut tot timpul o relație foarte bună cu Netanyahu și critică remarcile Kamalei Harris legate de Gaza


Fostul lider al SUA, Donald Trump (în centru), premierul israelian Beniamin Netanyahu și soția sa, Sara Netanyahu, la reședința lui Trump din Florida.
Fostul lider al SUA, Donald Trump (în centru), premierul israelian Beniamin Netanyahu și soția sa, Sara Netanyahu, la reședința lui Trump din Florida.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu s-a întâlnit vineri cu fostul președinte SUA Donald Trump la reședința acestuia din Florida. Candidatul republican la Casa Albă spune că a avut tot timpul o relație bună cu Netanyahu și a numit „nerespectuoase” remarcile Kamalei Harris de după întâlnirea ei cu premierul israelian.

După ce s-a adresat miercuri Congresului SUA și s-a întâlnit joi cu președintele SUA Joe Biden și apoi cu vicepreședinta Kamala Harris - susținută de Biden drept candidată la prezidențialele din noiembrie - Beniamin Netanyahu s-a întâlnit vineri cu fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump.

Netanyahu s-a deplasat la reședința lui Trump din Florida, de la Mar-a-Lago, unde fostul președinte i-a oferit atât acestuia cât și soției lui o primire călduroasă.

Trump a îmbrățișat-o pe Sara Netanyahu, după care l-a salutat pe premierul israelian, transmite agenția France Presse (AFP).

Fostul președinte SUA a spus că a avut tot timpul „o relație foarte bună” cu premierul Israelului. Asta în condițiile în care cei doi nu s-au mai întâlnit din 2020, după ce Netanyahu l-a felicitat pe Biden pentru victoria la alegerile prezidențiale în fața lui Trump.

Totodată, fostul lider de la Casa Albă a criticat remarcile viceprședintei Kamala Harris, care după întâlnirea ei cu Netanyahu, de joi, și-a exprimat îngrijorarea legată de numărul mare al victimelor civile palestiniene din Fâșia Gaza, în războiul dintre Hamas și Gaza.

„Remarcile ei au fost nerespectuoase”, a spus Trump, citat de Reuters.

La rândul lui, premierul Netanyahu a spus că speră ca vizita sa în SUA să urgenteze încheierea unui acord de încetare a focului în Gaza.

"Sper. Dar cred că timpul ne va spune", le-a spus el reporterilor. El a adăugat la fel ca în alte rânduri că semnele de progres cu privire la încheierea unui acord s-ar datora presiunii militare puse de Israel.

A mai spus că o delegație din Israel ar urma să participe la negocieri pe tema acordului de încetare a focului la Roma, cel mai probabil săptămâna viitoare.

La întâlnire ar urma să mai ia parte reprezentanți ai SUA, respectiv din Egipt și Qatar, care intermediază negocierea indirectă dintre Israel și Hamas.

O întâlnire pe această temă era programată inițial săptămâna aceasta, joi, la Doha, dar delegația israeliană și-a amânat deplasarea.

XS
SM
MD
LG