Linkuri accesibilitate

Kamala Harris, după discuțiile cu Netanyahu: „Nu voi tăcea” cu privire la suferința din Gaza


Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, la conferința de presă de după întâlnirea cu premierul israelian Beniamin Netanyahu. 25 iulie 2024.
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, la conferința de presă de după întâlnirea cu premierul israelian Beniamin Netanyahu. 25 iulie 2024.

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a adoptat un ton mai apăsat în declarațiile privind conflictul din Gaza, după întâlnirea cu premierul israelian Beniamin Netanyahu. Potențialul candidat democrat la președinție a vorbit despre situația umanitară „cumplită” din Gaza.

Vicepreședinta Kamala Harris a declarat joi că i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să ajungă în curând la un acord de încetare a focului cu Hamas, astfel încât zeci de ostatici deținuți de militanții din Gaza începând cu 7 octombrie să se poată întoarce acasă.

De asemenea, Kamala Harris, a spus după întâlnirea cu premierul Beniamin Netanyahu că „ceea ce s-a întâmplat în Gaza în ultimele nouă luni este devastator. Imagini cu copii morți și ale oamenilor flămânzi disperați care fug pentru siguranță, uneori strămutați pentru a doua, a treia sau a patra oară.”

Remarcile Kamalei Harris au fost urmărite cu atenție sporită de observatori în căutarea unor eventuale semne de schimbare față de abordarea politică a lui Joe Biden.

Ea a recunoscut că „Israelul are dreptul să se apere” și a spus despre Hamas că e o organizație teroristă brutală care a declanșat războiul și a comis „acte oribile de violență sexuală”.

În același timp, vicepreședinta SUA a precizat că și modul în care Israelul se apără contează.

„Nu putem privi în altă parte în fața acestor tragedii. Nu ne putem permite să devenim amorțiți de suferință și nu voi tăcea”, a afirmat Harris.

Vicepreședintele SUA a pledat, la rândul ei, pentru înființarea unui stat palestinian și pentru ajungerea a un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor .

Întâlnirea lui Beniamin Netanyahu cu vicepreședintele SUA Kamala Harris a avut loc la câteva ore după ce liderul israelian a fost primit de președintele Joe Biden.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi lideri au discutat „în detaliu” despre încetarea focului și negocierile de aducere acasă a ostaticilor.

Oficialii de la Casa Albă spun că Israelul și Hamas sunt aproape de a ajunge la un acord de încetare a focului.

Cu o zi înainte, Beniamin Netanyahu a promis „victoria totală” în Gaza, într-un discurs dur din Congresul SUA.

Kamala Harris, președintele Senatului SUA, nu a participat la discursul lui Netanyahu dar a precizat că absența ei nu e un boicot al evenimentului, ci obligații mai vechi în agenda ei de lucru.

Beniamin Netanyahu urmează să se întâlnească vineri cu Trump la reședința sa din Mar-a-Lago. Cei doi bărbați au avut o relație tensionată de când Netanyahu l-a felicitat pe Biden pentru victoria sa în alegerile din 2020, despre care Trump a susținut fără dovezi că a fost fraudată.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

Articol redactat cu informații oferite de Reuters, Associated Press și Agenția France-Presse.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG