Linkuri accesibilitate

Israel. Liderul moderat Benny Gantz demisionează din cabinetul de război


Liderul moderat Benny Gantz anunță demisia din cabinetul de război israelian, pr fondul neînțelegerilor cu premierul Beniamin Netanyahu. 10 iunie 2024.
Liderul moderat Benny Gantz anunță demisia din cabinetul de război israelian, pr fondul neînțelegerilor cu premierul Beniamin Netanyahu. 10 iunie 2024.

Politicianul israelian și fost comandant militar, Benny Gantz, a dat curs amenințării de a demisiona din cabinetul de urgență al lui Beniamin Netanyahu. Gestul lui Ganz îl lasă pe prim-ministrul israelian și mai dependent de partidele de extremă dreapta din coaliția de guvernare.

Benny Gantz, un rival politic important al premierului Beniamin Netanyahu, fost ministru al apărării și lider al partidului de centru-dreapta Unitatea Națională, s-a alăturat cabinetului de război în urma atacului Hamas din 7 octombrie. El a declarat atunci că face acest lucru pentru unitatea țării.

Dar, pe măsură ce efortul de război al Israelului în Gaza s-a prelungit, dezacordurile privind strategia și modul cel mai bun de a-i aduce acasă pe cei 250 de ostatici israelieni au ieșit la iveală. Astfel s-a ajuns ca Benny Ganz să îl acuze pe prim-ministru că a subordonat obiective strategice, cum ar fi eliberarea ostaticilor luați de Hamas, propriei supraviețuiri politice.

Luna trecută, el i-a dat lui Netanyahu un ultimatum pentru a prezenta strategii concrete pentru Fâșia Gaza, care să includă și planurile de după războiul cu Hamas.

„Netanyahu ne împiedică să progresăm spre o adevărată victorie”, a declarat Gantz într-un discurs televizat duminică seara.

„Din acest motiv, părăsim astăzi guvernul de urgență, cu inima grea, dar din toată inima”, a adăugat el.

Gantz i-a solicitat premierului Netanyahu să stabilească o dată pentru alegeri: „Nu lăsați națiunea noastră să se destrame”.

Plecarea lui Benny Ganz din consiliul de război nu reprezintă o amenințare imediată pentru Netanyahu, arată observatorii, pentru că premierul israelian conduce încă o coaliție majoritară în parlament.

Cu toate acestea, asocierea cu partidele de extremă dreaptă afectează puternic imaginea guvernului pe plan internațional.

Politicianul de centru Benny Gantz este foarte apreciat la Washington, unde a fost văzut ca o contrapondere pentru politicile lui Netanyahu. Plecarea lui din consiliul de război înseamnă că aliații de extremă dreapta ai lui Netanyahu vor avea acum mai multă influență asupra politicii Israelului în războiul din Gaza, pe fondul amenințării tot mai mari a unui conflict și cu Hezbollah, în Liban.

Bezalel Smotrich, ministrul de finanțe de extremă dreapta, l-a criticat pe Gantz, spunând că „nu există un act mai puțin demn de un om de stat decât demisia dintr-un guvern în timp de război”.

În plus, ministrul extremist al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, i-a cerut deja lui Netanyahu locul lui Gantz în cabinetul de război. Ambii miniștri au amenințat în mod repetat că se vor retrage din coaliție dacă Israelul face concesii organizației Hamas într-un acord de luare de ostatici și încetare a focului.

Netanyahu a scris pe platforma X, în urma anunțului lui Benny Gantz, că acesta este un moment în care politicienii ar trebui să își unească forțele, nu să renunțe.

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, a declarat că decizia lui Gantz este importantă și corectă.

„A venit timpul să înlocuim acest guvern extremist și nesăbuit cu un guvern sănătos care va duce la restabilirea securității cetățenilor Israelului, la întoarcerea celor răpiți, la restaurarea economiei Israelului și a statutului internațional”, a adăugat el.


Articol redactat cu informații transmise de AFP și Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG