Linkuri accesibilitate

Patru ostatici israelieni din Gaza, eliberați, anunță armata Israelului


Famiile prizonierilor se îndreaptă spre spital, pentru a-și vedea rudele.
Famiile prizonierilor se îndreaptă spre spital, pentru a-și vedea rudele.

Reprezentanți ai armatei israelieni au anunțat sâmbătă, pe 8 iunie, că au salvat patru dintre ostaticii israelieni ținuți de Hamas în Gaza. Eliberarea a fost parte a unei „operațiuni complexe”.

„Noa Argamani (25 de ani), Almog Meir Jan (21 de ani), Andrei Kozlov (27 de ani) și Shlomi Ziv (40 de ani) au fost răpiți de către organizația teroristă Hamas pe 7 octombrie, de la festivalul de muzică Nova”, se spune în comunicatul armatei israeliene (IDF). Toți patru au o „stare de sănătate bună”, scrie agenția France Presse.

IDF, împreună cu Forțele Aeriene Israeliene (ISA) și unitatea de luptă împotriva terorismului Yamam au efectuat operațiunea sâmbătă dimineața, a spus IDF, citată de agența de presă DPA. Cei patru au fost duși la Centrul medical Tel-Hashomer pentru evaluări medicale suplimentare. IDF afirmă că va continua să depună toate eforturile pentru a aduce toți ostaticii acasă.

Ramat Gan, Israel, 8 iunie 2024 - Israelienii se bucură după anunțul IDF că a recuperat, în viață, patru prizonieri ținuți în Fâșia Gaza.
Ramat Gan, Israel, 8 iunie 2024 - Israelienii se bucură după anunțul IDF că a recuperat, în viață, patru prizonieri ținuți în Fâșia Gaza.

Ostaticii au fost recuperați din două locații diferite din Nuseirat (centrul Fâșiei Gaza), scriu agențiile de presă.

Sute de soldați israelieni au participat la operațiunea specială a cărei planificare a durat sătpămâni întregi (Reuters). Un ofițer de poliție a fost rănit grav în timpul operațiunii, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

Operațiunea a fost „îndrăzneață, planificată cu brio și executată într-un mod extraordinar”, a spus, conform AP, ministrul israelian ap Apărării, Yoav Gallant. Trupurile a aproape 100 de palestinieni uciși au fost duse la Spitalul Al-Aqsa, unde purtătorul de cuvânt, Khalil Degran, a declarat pentru Associated Press că au ajuns și 100 de răniți. Reporterii AP spun că au văzut zeci de cadavre aduse din zonele Nuseirat și Deir al-Balah.

Numărul victimelor palestiniene din bombardamentul de la Nuseirat se ridică la 210, afirmă presa oficială din Gaza, controlată de Hamas.

Noa Argamani, una dintre persoanele eliberate sâmbătă, este unul dintre cei mai cunoscuți prizoneri - clipul video care înfățișa momentul răpirii ei a fost printre primele făcute publice. Imaginile cu ea îngrozită, ținută ostatică pe o motocicletă de către doi bărbați, vocea ei care striga „Nu mă ucideți!” au fost difuzate în toată lumea. Mama ei, care are cancer în stadiul patru, a transmis în aprilie un clip video în care implora să-și vadă fiica înainte de a muri.

8 iunie 2024. Noa Argamani, prizonieră salvată, vorbește la telefon cu președintele israelian Isaac Herzog
8 iunie 2024. Noa Argamani, prizonieră salvată, vorbește la telefon cu președintele israelian Isaac Herzog

De altfel, președintele Israelului, Isaac Herzog, și premierul Netanyahu au sunat-o pe Noa să îi ureze bine a venit acasă, scrie Times of Israel.

Conform aceleiași surse, Almog Meir Jan terminase armata cu doar trei luni înainte să fie capturat, Andrei Kozlov, proaspăt imigrat în Israel, era paznic la festivalul de muzică, iar Shlomi Ziv făcea și el parte din echipa de securitate a Nova. La festival, împreună cu el mai erau doi prieteni - ambii au fost uciși.

Salvarea celor patru are loc pe fondul creșterii presiunii internaționale asupra Israelului pentru a limita vărsarea de sânge civilă în războiul din Gaza - sunt deja opt luni de la debutul acestuia.

Secretarul american de stat Antony Blinken va merge din nou, săptămâna viitoare, în Orientul Mijlociu, pentru a încerca să găsească o soluție pentru dezghețarea negocierilor Israel-Hamas.

36.000 de palestineni, civili și militari, au fost uciși de Israel în conflict, acuză Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Operațiunea de salvare din 8 iunie este cea mai mare de la începutul războiului în care au fost recuperați ostatici în viață. Până acum, au fost aduși acasă, în total, șapte prizonieri.

În februarie, trupele israeliene au mai eliberat doi bărbați, în urma unui raid într-un apartament, iar o femeie a fost recuperată imediat după atacul din octombrie. Până acum, armata din Israel a mai găsit cel puțin 16 trupuri ale altor ostatici, după cum afirmă guvernul israelian.

Premierul Benjamin Netanyahu, scrie AP, este supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a pune capăt luptelor din Gaza - mulți cetățeni îl roagă să accepte acordul anunțat luna trecută de către președintele american, Joe Biden, dar aliații din extrema dreaptă amenință cu demisia guvernului în cazul în care va fi de acord cu propunerea.

Familii și prieteni ai israelienilor ținuți prizonieri de către Hamas în Fâșia Gaza - demonstrație la Ierusalim, pe 3 iunie 2024.
Familii și prieteni ai israelienilor ținuți prizonieri de către Hamas în Fâșia Gaza - demonstrație la Ierusalim, pe 3 iunie 2024.

În timpul atacului asupra Israelului din 7 octombrie 2023, Hamas a răpit în jur de 250 de oameni. Aproape jumătate dintre ei au fost eliberați în noiembrie, în timpul acrodului de încetare a focului.

Conform estimărilor israeliene, mai sunt încă 130 de prizonieri și se pare că un sfert din trei nu ar mai fi în viață.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG