Linkuri accesibilitate

Bibi se întoarce. Netanyahu, în pragul unei „victorii foarte mari” după legislativele din Israel


Cu aproximativ 85% din voturi numărate, Likud-ul conservator al lui Netanyahu și probabilii săi aliați religioși și de extremă dreaptă sunt pe cale să controleze majoritatea în parlament după cele rânduri de alegeri în mai puțin de patru ani.
Cu aproximativ 85% din voturi numărate, Likud-ul conservator al lui Netanyahu și probabilii săi aliați religioși și de extremă dreaptă sunt pe cale să controleze majoritatea în parlament după cele rânduri de alegeri în mai puțin de patru ani.

Fostul prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu urmează să revină la putere într-una dintre cele mai de dreapta coaliții din istoria Israelului, provocând nervozitate în rândul palestinienilor și vecinilor arabi care se tem că ar putea crește tensiunile în Orientul Mijlociu.

Cu aproximativ 85% din voturi numărate, Likud-ul conservator al lui Netanyahu și probabilii săi aliați religioși și de extremă dreaptă sunt pe cale să controleze majoritatea în parlament după cele rânduri de alegeri în mai puțin de patru ani.

„Suntem în pragul unei victorii foarte mari”, le-a spus un zâmbitor Netanyahu susținătorilor la sediul electoral al partidului Likud, cu vocea răgușită după săptămâni de campanie.

Potenţiala alianţă a lui Netanyahu cu brandul ultranaţionalist Itamar Ben-Gvir i- a alarmat pe palestinieni şi pe membrii minorităţii arabe din Israel.

Întrebat dacă Washingtonul împărtășește astfel de preocupări, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a refuzat să comenteze.

„Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm cu guvernul israelian pentru interesele și valorile noastre comune”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În calitate de prim-ministru, guvernul Netanyahu va continua probabil cu activitatea de colonizare pe terenurile ocupate unde palestinienii, cu sprijin internațional, revendică statutul de stat. Dar linia sa dură față de Iran înseamnă că alianțele arabe din Golf, recent lovite de Israel, ar trebui să rămână ferme.


„Fără îndoială că rezultatul unei astfel de coaliții va crește atitudinea ostilă față de poporul palestinian și va face măsurile de ocupație mai extreme”, a declarat pentru Reuters Bassam Salhe, membru al Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

Netanyahu a promis să formeze un „guvern național stabil”, care să acționeze în mod responsabil, să evite „aventurile inutile” și „să extindă cercul păcii”.

Chiar dacă rezultatul s-ar putea schimba odată cu finalizarea numărării voturilor, presa israeliană a prezis deja că Netanyahu, care este judecat pentru acuzațiile de corupție pe care le neagă, va conduce un bloc de patru partide care ocupă 65 din cele 120 de locuri ale Knesset.

După o campanie dominată de grijile privind nevoile curente și securitatea, sprijinul pentru coaliția de guvernământ a premierului centrist Yair Lapid s-a prăbușit.

Lapid a refuzat să se recunoască înfrânt în așteptarea scorului final, darr și-a anulat prezența la conferința ONU privind schimbările climatice de săptămâna viitoare.

La mai puțin de 18 luni de la plecarea din funcție, Netanyahu a mai spus că așteaptăa rezultatele oficiale.

Recordul lui Netanyahu, care s-a aflat 12 ani consecutiv în funcția de prim-ministru s-a încheiat în iunie 2021, când Lapid s-a alăturat fostului aliat al lui Netanyahu, Naftali Bennett, pentru a forma o coaliție fără credibilitate creată din liberali, de dreapta, și partide arabe. Fragila alianță s-a destrămat la doar un an de la formarea sa.

Bătăliile în justiție ale lui Netanyahu au alimentat impasul care blochează sistemul politic al Israelului din 2019 și au adâncit diviziunea dintre susținătorii și oponenții săi. Cu toate acestea, el a spus că israelienii sunt însetați de schimbare.

„Oamenii vor altceva. Vor securitate", a spus Netanyahu. „Ei vor putere, nu slăbiciune, vor înțelepciune diplomatică, dar fermitate”.

Rămâne neclar ce poziție ar putea avea Ben-Gvir și colegul lider de extremă dreaptă Bezalel Smotrich, într-un guvern condus de Netanyahu. Dar exact sionismul religios a fost argumentul pentru care au depășit bariera procentuală obținută la alte alegeri.

Israel investește 4,3% din PIB în cercetare și dezvoltare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

Ben-Gvir, care susține expulzarea oricărei persoane considerate neloiale față de Israel, este un fost membru al Kach, un grup aflat pe listele de supraveghere a terorismului israelian și american, și a fost odată condamnat pentru instigare la rasism. El și-a moderat unele dintre pozițiile sale mai extreme.

Ascensiunea sa alături de Netanyahu a adâncit scepticismul palestinian cu privire la perspectivele unei soluții politice după o campanie care s-a desfășurat în timpul violenței în creștere în Cisiordania ocupată, cu raiduri și ciocniri aproape zilnice.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG