Linkuri accesibilitate

Parlamentul Israelului a fost dizolvat. Noile alegeri l-ar putea readuce la putere pe Beniamin Netanyahu


Premierul Israelului, Naftali Bennett (dreapta), și ministrul de Externe Yair Lapid (care va conduce guvernul până la alegerile din toamnă) înaintea votului de joi, 30 iunie, de dizolvarea a Knesset-ului, legislativul israelian.
Premierul Israelului, Naftali Bennett (dreapta), și ministrul de Externe Yair Lapid (care va conduce guvernul până la alegerile din toamnă) înaintea votului de joi, 30 iunie, de dizolvarea a Knesset-ului, legislativul israelian.

Parlamentul Israelului a fost dizolvat joi dimineață, deschizând drumul spre cea de-a cincea rundă de alegeri generale în doar patru ani. Noul vot va avea loc în octombrie.

Premierul Naftali Bennett va fi înlocuit până atunci de ministrul de Externe, Yair Lapid, potrivit unei înțelegeri anterioare de împărţire a puterii.

Eșecul funcționării coaliției de opt partide care a reușit înlăturarea lui Beniamin Netanyahu acum un an l-a determinat pe premierul Bennett să anunțe că nu va mai candida.

În schimb, Beniamin Netanyahu, cel mai longeviv premier al Israelului, în continuare judecat pentru fapte de corupție pe care le neagă, câștigă o nouă șansă de a reveni la putere. Partidul său, Likud, ar urma să rămână pe primul loc în opțiunile de vot, transmite BBC.

Guvernul pe care l-a condus Naftali Bennett a fost cel mai divers din istoria țării. Format din opt partide, acesta a inclus formațiuni cu ideologii total opuse. În premieră de la formarea statului Israel, în 1948, a inclus și un partid arab.

Coaliția care reușise să îl înlăture de la putere pe Beniamin Netanyahu, în 2021, după doi ani de blocaj al formării unei majorități, ar avea șanse minime să mai formeze o alianță după viitoarele alegeri, arată sondajele de opinie citate de BBC.

Potrivit CNN, deși în coaliția de guvernare erau tot mai multe tensiuni, anunțul de săptămâna trecută a lui Naftali Bennett că dorește dizolvarea acesteia a venit ca o surpriză.

„Am făcut tot ce am putut pentru a salva acest guvern, din punctul nostru de vedere, supraviețuirea ei era o chestiune de interes național”, a spus premierul Bennett la începutul lui iunie. „Credeți-mă, am căutat orice soluție. Nu pentru noi, pentru frumoasa noastră țară și pentru cetățenii din Israel”, a adăugat acesta.

Deși a avut o serie de realizări, inclusiv în plan diplomatic, funcționarea coaliției a fost blocată după ce, luna aceasta, Parlamentul nu a reușit să ofere majoritatea necesară pentru adoptarea aplicării legislației penale și civile israeliene în Cisiordania.

Legislația, care este reînnoită la fiecare cinci ani, le-ar fi garantat cetățenilor israelieni din teritoriile palestiniene aceleași drepturi pe care le au în interiorul granițelor Israelului. Doi membri ai coaliției de guvernare nu au susținut modificarea, iar reglementările actuale rămân în vigoare până la formarea unui nou guvern, care le pot supune, din nou, la vot.

La mijlocul lunii viitoare, președintele SUA, Joe Biden, are programată o vizită în Israel, Cisiordania și Arabia Saudită.

Va fi prima vizită a lui Joe Biden în Orientul Apropiat de la preluarea funcției de președinte al SUA și va include și participarea la reuniune a liderilor Consiliului de Cooperare din Golf (format din Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar), dar și ai Egiptului, Irakului și Iordaniei.

XS
SM
MD
LG