Linkuri accesibilitate

Joe Biden va anunța marți o parte din viitoarea administrație de la Washington


Președintele ales al SUA, Joe Biden
Președintele ales al SUA, Joe Biden

Președintele ales al SUA, Joe Biden, va face cunoscute marți o parte dintre numele celor care vor face parte din viitoarea administrație de la Washington, în timp ce Donald Trump continuă să conteste rezultatul alegerilor în ciuda eșecului din instanță.

Joe Biden va face cunoscute o parte dintre numele celor cu care-și va alcătui echipa, a anunțat duminică unul din consilierii săi, Ron Klain, viitorul său șef de cabinet.

„Veţi vedea marţi primele nume din cabinet. Dacă doriţi să ştiţi care sunt agenţiile guvernamentale şi de cine vor fi conduse, atunci va trebui să aşteptaţi până marţi pentru ca preşedintele ales să răspundă el însuşi'', a declarat Klain, într-un interviu pentru postul de televiziune ABC, citat de AFP.

Democratul Joe Biden a promis să formeze un guvern care va reflecta diversitatea SUA. Săptămâna trecută el l-a ales deja pe secretarul Trezoreriei.

Ron Klain (59 de ani) este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Joe Biden. El şi-a început activitatea în Partidul Democrat în 1989.

Klain a fost un critic virulent al modului în care preşedintele republican Donald Trump a gestionat criza cauzată de pandemia de COVID-19 şi este de aşteptat ca el să fie un personaj important în răspunsul pe care Biden îl va aduce la criza sanitară prin care trec Statele Unite.

De când a fost declarat Joe Biden câștigător al alegerilor din 3 noiembrie, în urmă cu două săptămâni, Trump a deschis o mulțime de procese și a lansat o întreagă campanie prin care pune presiune pe oficialii statului pentru a-i împiedica să valideze rezultatul alegerilor, ultimul eșec în acest sens fiind înregistrat în sâmbătă, în Pennsylvania.

Ron Klain, alegerea lui Biden de a fi șeful de cabinet al Casei Albe, a reiterat apelul taberei lor pentru ca administrația Trump - în special o agenție federală numită Administrația Serviciilor Generale - să recunoască în mod oficial victoria lui Biden pentru a debloca resurse pentru procesul de tranziție.

„Sper că administratorul GSA își va face treaba", a spus Klain, citat de Reuters, referindu-se la șeful GSA, Emily Murphy.

Klain a spus că eforturile președintelui republican de a răsturna rezultatele sunt rușinoase și ineficiente. Biden, un democrat, urmează să își preia mandatul pe 20 ianuarie 2021.

„Un număr record de americani au respins președinția lui Trump și, de atunci, Donald Trump a respins democrația”, a spus Klain într-un interviu pentru programul ABC „This Week”.

Printre candidații de pe lista scurtă a lui Biden se află Janet Louise Yellen, o economistă americană și profesoară la Universitatea Berkeley din California, fost președinte al Consiliul de Administrație al Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite, actualul guvernator al Rezervei Federale, Lael Brainard, Sarah Bloom Raskin, fost guvernator al Rezervei și Raphael Bostic, președintele Băncii Rezervei Federale din Atlanta.

Criticii lui Trump, inclusiv democrații și unii republicani, l-au acuzat că încearcă să submineze credința în sistemul electoral american și să delegitimizeze victoria lui Biden, promovând afirmații false de fraudă electorală pe scară largă.

„Luptați-vă cu republicanii puternici”, a scris Trump duminică dimineață pe Twitter în timp ce își susținea acuzațiile nejustificate de fraudă electorală.

Până în prezent, încercările sale de a contesta rezultatul alegerilor s-au soldat cu eșec în instanțele din Georgia, Michigan și Arizona.

O curte federală din statul Pennsylvania a respins sâmbătă, ca nefondată, încercarea juriştilor republicani conduşi de Rudy Giuliani de a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor.

Un judecător federal a respins sâmbătă un proces intentat de echipa de campanie a preşedintelui Donald Trump, care a încercat să anuleze milioane de voturi prin corespondenţă în Pennsylvania. Judecătorul de district american Matthew Brann, un republican numit de fostul președinte democrat Barack Obama, a respins un efort similar în Pennsylvania, scriind că cazul prezentat de avocații lui Trump susținând că este fraudată alegătorul s-a echivalat cu „argumente juridice tensionate fără merit și acuzații speculative”.

„Această afirmație, ca și Monstrul lui Frankenstein, a fost cusută cu ață albă”, a spus Brann.

Twitter a anunțat sâmbătă că preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, urmează să primească de la rețeaua de socializare controlul asupra contului @POTUS chiar în ziua în care va depune jurământul de învestire, chiar dacă până acum preşedintele Donald Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile din 3 noiembrie. Reţeaua de socializare online „se pregăteşte activ pentru tranziţia conturilor Twitter instituţionale ale Casei Albe pe 20 ianuarie 2021”, a indicat purtătorul de cuvânt al Twitter, Nick Pacilio, într-un e-mail trimis publicaţiei Politico. Operaţiunea este realizată în colaborare cu Arhivele Naţionale, aşa cum s-a întâmplat şi în 2017, a precizat Pacilio. Toate tweet-urile publicate pe conturile @POTUS, @FLOTUS, @VP şi celelalte conturi oficiale vor fi arhivate. Ulterior, conturile vor fi reiniţializate şi predate noii administraţii de la Casa Albă în aceeaşi zi.

XS
SM
MD
LG