Linkuri accesibilitate

Trump cere încă o renumărare a voturilor în Georgia. Eșec în instanță privind Pennsylvania


Președintele Donald Trump
Președintele Donald Trump

Echipa de jurişti a preşedintelui american Donald Trump a cerut sâmbătă încă o renumărare a voturilor în statul Georgia, transmite dpa.

Guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, şi secretarul de stat Brad Raffensperger - ambii republicani, ca şi Donald Trump - au certificat independent rezultatele după prima renumărare, încheiată joi, confirmând astfel victoria democratului Joe Biden, care a obţinut în acest stat cu peste 12.000 de voturi mai mult la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Pentru că diferenţa este mai mică de 0,5% din numărul total de voturi, legea din Georgia îi permite, însă, candidatului învins Donald să mai solicite o numărătoare, ceea ce echipa sa a și cerut.

Trump încearcă să obţină un nou mandat de preşedinte al Statelor Unite contestând în instanţe rezultatele alegerilor în mai multe state şi susţinând că scrutinul a fost marcat de fraude pe scară largă, deși nu a produs nicio dovadă în acest sens până acum în sprijinul acuzațiilor sale.

O curte federală din statul Pennsylvania a respins, tot sâmbătă, ca nefondată, încercarea juriştilor republicani conduşi de Rudy Giuliani de a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor. Un judecător federal a respins sâmbătă un proces intentat de echipa de campanie a preşedintelui Donald Trump, care a încercat să anuleze milioane de voturi prin corespondenţă în Pennsylvania, o lovitură importantă dată eforturilor preşedintelui Trump de a răsturna rezultatul obţinut în alegerile din 3 noiembrie, câştigate de democratul Joe Biden, transmite Reuters.

Echipa de campanie a lui Trump a comunicat că va face apel împotriva deciziei.

Judecătorul districtual Matthew Brann din Williamsport, Pennsylvania, a vorbit de „argumente juridice forţate, nefondate şi acuzaţii speculative". El a spus că nu are autoritatea de „a elimina dreptul de vot chiar şi al unei singure persoane, cu atât mai puţin a milioane de cetăţeni".

Judecătorul a decis că echipa de campania a lui Trump nu a reuşit să demonstreze că au existat fraude ale voturilor pe scară largă la alegerile din 3 noiembrie, pe care republicanul Donald Trump le-a pierdut în faţa democratului Joe Biden.

Procesul, condus de avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, a încercat să oprească oficialii să certifice victoria lui Joe Biden în acest stat, argumentând că unele comitate au permis în mod greşit alegătorilor să remedieze erorile pe buletinele de vot.

„Le-am spus tuturor celor care vor asculta: aceste procese sunt nefondate", a declarat pe Twitter procurorul general al statului Pennsylvania Josh Shapiro după aflarea deciziei.

Acest proces este unul din zecile intentate de Trump şi aliaţii săi republicani în urma alegerilor. Totodată, ei urmăresc să invalideze sau să modifice rezultatele prin renumărarea buletinelor de vot şi presiuni directe asupra parlamentarilor în mai multe state.

Echipa de campanie a lui Donald Trump nu a furnizat dovezi pentru acuzaţiile de fraudă electorală coordonată pe scară largă.

XS
SM
MD
LG