Linkuri accesibilitate

Președintele SUA s-a întâlnit cu soția și fiica lui Alexei Navalnîi


Președintele american Joe Biden (centru) s-a întâlnit pe 22 februarie cu Iulia Navalnaia (dreapta) și Dasha Navalnaia.
Președintele american Joe Biden (centru) s-a întâlnit pe 22 februarie cu Iulia Navalnaia (dreapta) și Dasha Navalnaia.

Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit joi, la San Francisco, cu Iulia Navalnaia şi cu fiica sa, Dasha. Liderul SUA și-a exprimat condoleanțele sale după moartea opozantului rus Alexei Navalnîi, care pe 16 februarie a murit în închisoare.

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu soția și fiica lui Alexei Navalnîi în California „pentru a-și exprima sincerele condoleanțe”, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.

În timpul întâlnirii, Biden și-a exprimat admirația pentru „curajul extraordinar al lui Navalnîi și pentru moștenirea sa de a lupta împotriva corupției și pentru o Rusie liberă și democratică în care statul de drept se aplică în mod egal pentru toată lumea”, se arată în comunicat.

De asemenea, Joe Biden a afirmat că Statele Unite vor anunța vineri noi sancțiuni „majore” împotriva Rusiei, ca răspuns la „moartea lui Alexei, la represiunea și agresiunea Rusiei și la războiul său brutal și ilegal din Ucraina”.

Președintele american a publicat ulterior pe Twitter două fotografii. În una dintre ele, Joe Biden o îmbrăţişează pe Iulia Navalnaia.

„Astăzi, m-am întâlnit cu Iulia şi Dasha Navalnaia - persoanele dragi lui Alexei Navalnîi - pentru a le transmite condoleanţe pentru pierderea lor devastatoare. Moştenirea curajoasă a lui Aleksei va continua să trăiască în Iulia şi Dasha, precum şi în nenumăraţii oameni din întreaga Rusie care luptă pentru democraţie şi drepturile omului”, a scris preşedintele american.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat joi că mama lui Alexei Navalnîi „trebuie să poată recupera cadavrul fiului său şi să îi aducă tributul corespunzător”. „Ruşii trebuie să îi dea înapoi fiul”, a mai spus el.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG