Linkuri accesibilitate

Mama lui Navalnîi spune că este șantajată de autoritățile ruse care vor funeralii secrete


Liudmila Navalnaia
Liudmila Navalnaia

Mama lui Alexei Navalnîi spune că i-a fost arătat trupul neînsuflețit al fiului ei, dar autoritățile ruse fac presiuni asupra ei ca să-i facă funeralii secrete.

Într-o declarație video dată joi, Liudmila Navalnaia a povestit cum a fost dusă la morgă miercuri seară, că i-a fost arătat trupul fiului ei, că a semnat certificatul de deces, dar că a fost „șantajată”, pentru că i s-a spus că nu i se va permite să-l înmormânteze dacă nu va fi de acord ca funeraliile să fie secrete.

Ea a spus că autoritățile i-au cerut să stabilească ele condițiile înmormântării fiului ei: locul, ora și modalitatea în care o vor face. Femeia spune că, în caz contrar, dacă nu va accepta, nu va primi trupul fiului ei, nu va avea acces la înmormântare și că va fi dusă într-un colț de cimitir unde i se va spune „aici zace fiul tău”.

„Uitându-se în ochii mei, mi-au spus că, dacă nu sunt de acord cu o înmormântare secretă, vor face ce vor cu trupul fiului meu”, a povestit femeia. „Anchetatorul Vîrîpaev mi-a spus deschis: «Timpul nu este de partea ta, cadavrele se descompun».”

„Ei vor să se facă totul în secret, fără [ceremonie de] rămas bun”, a povestit ea. În caz contrar, dacă nu va accepta aceste condiții, va fi pusă în fața faptului împlinit, fără să-și poată înmormânta fiul. „Vor să mă ducă la marginea cimitirului într-un mormânt proaspăt și să-mi spună: «Aici zace fiul tău».”

„Tocmai am ieșit de la Comitetul de Investigație Salekhard. Am petrecut acolo aproape 24 de ore singură cu anchetatorii. Nu l-au lăsat pe avocatul meu să intre până în după-amiaza asta”, își începe Liudmila Navalnaia confesiunea.

„Aseară m-au dus în secret la morgă unde mi-au arătat cadavrul lui Alexei”, a spus femeia.

„Anchetatorii susțin că cunosc cauza morții, dețin toate actele medicale și legale”, a spus femeia infirmând astfel anunțul oficial al autorităților că au nevoie de două săptămâni pentru analize suplimentare.

„Le-am văzut și am semnat deja certificatul medical de deces”, a spus Liudmila Navalnaia. Ea a adăugat că, potrivit legii, în aceste condiții ar fi trebuit ca trupul fiului său să-i fie încredințat „imediat”, dar cu toate acestea nu au făcut-o nici până acum.

„În schimb, mă șantajează și îmi spun unde, când și cum ar trebui să fie îngropat Alexei. Este ilegal.”

De asemenea, ea a relatat că cei care vorbeau cu ea erau sunați chiar de față cu ea și primeau ordine.

„Ei primeau ordine fie de la Kremlin, fie de la biroul central al comitetului de investigație chiar în fața mea.”​

Liudmila Navalnaia a spus că vrea ca toți cei pentru care fiul ei a însemnat ceva să-și poată lua personal rămas bun de la el.

„Vreau ca toți cei care țineați la Alexei, pentru care moartea lui a fost o tragedie personală, să aveți ocazia să vă luați rămas bun de la el.”

Ea a explicat că se simte amenințată și că acesta e motivul pentru care a ales să transmită acest mesaj video.

„Înregistrez acest videoclip pentru că au început să mă amenințe. Uitându-se în ochii mei, mi-au spus că, dacă nu sunt de acord cu o înmormântare secretă, vor face ce vor cu trupul fiului meu. Anchetatorul Vîrîpaev mi-a spus deschis: «Timpul nu este de partea ta, cadavrele se descompun».”

Mesajul s-a terminat cu încă o cerere către autorități ca trupul fiului său să-i fie încredințat.

„Nu vreau condiții speciale. Vreau doar ca totul să se facă conform legii. Cer ca trupul fiului meu să-mi fie dat imediat.”

Liudmila Navalnaia a postat mesajul video pe canalul de YouTube al fiului ei.

Mama celui mai aprig opozant al președintelui rus Vladmir Putin a intentat un proces la o instanță din orașul arctic Salekhard și a atacat în justiție refuzul autorităților de a-i încredința trupul neînsuflețit al fiului său. Ea a încercat să recupereze cadavrul fiului ei încă de sâmbătă.

Justiția rusă a anunțat că va examina plângerea depusă de mama opozantului rus dar că o va face abia pe 4 martie, într-o audiere cu ușile închise.

Înainte de plângerea în justiție, ea s-a adresat direct președintelui rus, Vladimir Putin prin intermediul unui mesaj video, cerându-i să intervină.

Kremlinul nu a răspuns.

Platforma independentă de știri Meduza scrie că în sprijinul mamei lui Navalnîi a intervenit și un grup de clerici ortodocși și enoriași. Ei au făcut un apel la autoritățile ruse, în care cer să fie predat trupul opozantului.

„Până și Ponțiu Pilat, care a luat decizia de a-l executa pe Hristos de frică să nu fie considerat neloial, nu a împiedicat predarea trupului și înmormântarea. Nu fiți mai cruzi decât Pilat. Luați decizia corectă”, se arată în textul publicat pe portalul „Мир всем” (Pace tuturor), creat de un grup de preoți și credincioși cu viziuni anti-război.

Aproape 300 de persoane au semnat petiția, notează Current Time.

Într-o rară menționare explicită a numelui lui Navalnîi în cercurile puterii de la Moscova, fostul președinte Dmitri Medvedev, acum șef-adunct al Consiliului de Securitate, a spus într-un interviu acordat agenției ruse de stat TASS, publicat joi, că Occidentul abuzează de moartea lui, neelucidată, în scop de „propagandă”.

Navalnîi, cel mai important lider al opoziției ruse din ultimul deceniu, a fost închis în colonia penală Lupul Polar, din Iamalia Neneția, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru acuzații considerate de mulți instrumentate politic.

Închisoarea este o moștenire a gulagului stalinist și este considerată un lagăr de exterminare pentru adversarii Kremlinului.

Serviciul penitenciar rus a anunțat că Alexei Navalnîi a murit în după-amiaza zilei de 16 februarie la colonia penală arctică IK-3, după ce a făcut o plimbare și s-a prăbușit brusc, cu diagnosticul de „sindrom al morții subite”.

Cu câteva zile înainte de moarte, a fost trimis la carceră pentru a 27-a oară, în condiții mai severe decât în celulele obișnuite.

Echipa lui Navalnîi susține că acesta a fost ucis la ordinul președintelui rus Vladimir Putin, despre care Navalnîi a făcut numeroase dezvăluiri privind abuzurile și corupția sa.

Familiei i s-a spus inițial că trupul lui nu va fi eliberat timp de două săptămâni, pentru a putea fi făcute analize și investigații suplimentare.

Mama lui a fost informată că este reținută pentru „analiza chimică”, a spus un reprezentant al lui Navalnîi.

Nu a existat nicio confirmare din partea autorităților ruse privind locul în care se află trupul neînsuflețit al opozantului, în timp ce eforturile familiei de a-l găsi au fost deturnate sistematic de autorități în primele zile.

Soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a susținut că trupul este reținut de autorități pentru a ascunde otrăvirea sa cu neurotoxina Noviciok.

Navalnîi a supraviețuit unei tentative de ucidere a sa cu Noviciok, în 2020, în timp ce se afla în Siberia pentru o investigație despre parlamentari corupți ai partidului președintelui rus Vladimir Putin.

Putin nu a făcut niciun comentariu despre moartea sa, în schimb l-a avansat luni în grad de coonel general pe directorul adjunct al Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN) din Rusia, Valeri Boiarinev.

Decretul de avansare în grad a fost semnat de Putin pe 19 februarie, la trei zile de la moartea lui Navalnîi și anunțul serviciului la care Boiarinev este adjunct.

Promovarea lui Boiarinev a fost „recompensa dată de Putin pentru tortură”, a scris Ivan Jdanov, un apropiat al lui Navalnîi, de la Fundația Anticorupție, pe X și pe Telegram, unde a postat și o fotografie a decretului de promovare.

Jdanov a publicat o scrisoare de la Boiarinev către Serviciul Federal al Penitenciarelor pentru Regiunea Vladimir, colonia în care Navalnîi a fost închis până în decembrie 2023, în care interzicea ca opozantul să cheltuiască mai mult de cinci mii de ruble (50 de euro) pe lună pentru alimente.

Navalnîi și-a petrecut cea mai mare parte a detenției la carceră, unde avea interdicție totală de a comanda alimente.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG