Linkuri accesibilitate

„Împreună împotriva Rusiei" | Ultima vizită a cancelarului Merkel la Casa Albă


Angela Merkel s-a întâlnit cu președintele Joe Biden la Casa Albă. Cei doi au viziuni diferite cu privire la conducta de gaze care va lega Rusia direct de Germania, cu ocolirea Ucrainei, dar au încercat să pună accentul asupra punctele în care se află în acord.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit la Casa Albă cu Angela Merkel, în ultima sa vizită în această calitate. În declarațiile de presă comune, cei doi au menționat pericolul dependenței de gazul rusesc, conflictul dintre Rusia și Ucraina și provocările noilor tehnologii.

„Suntem împreună, acum și în viitor, în apărarea aliaților din flancul estic al NATO de agresiunea Rusiei”, a spus președintele Joe Biden precizând că deși și-a exprimat îngrijorările cu privire la proiectul Nord Stream 2, conducta de gaze dintre Rusia de Germania, construită prin Marea Baltică, „cancelarul Merkel și cu mine suntem absolut de acord că Rusiei nu trebuie să i se permită să folosească energia ca o armă de constrângere și amenințare a vecinilor”, a spus Joe Biden la conferința de presă comună.

Angela Merkel a adăugat că deși SUA și Germania au viziuni diferite cu privire la Nord Stream 2, Berlinul susține statutul Ucrainei ca țară de tranzit al gazelor și faptul că Ucraina, „la fel ca toate țările lumii, are dreptul la suveranitate teritorială”. „Vom acționa dacă Rusia nu respectă statutul de țară de tranzit pentru gaze al Ucrainei. Nord Stream 2 este un proiect adițional, nu unul care să înlocuiască tranzitul prin Ucraina”, a spus Merkel.

Cei doi au anunțat și lansarea unui parteneriat în domeniile climei și energiei pentru sprijinirea securității energetice și dezvoltarea tehnologiilor sustenabile inclusiv în Europa Centrală și Ucraina.

În timpul discursului, președintele Joe Biden a menționat pericolele la adresa democrației, inclusiv în Uniunea Europeană. „Suntem uniți în angajamentul de a aborda regresul valorilor democratice, corupția, populismul din Uniunea Europeană sau printre candidații pentru aderare la UE, precum și oriunde în lume”, a spus Joe Biden.

Joe Biden i-a mulțumit Angelei Merkel pentru cei 16 ani în care a sprijinit obiectivul unei Europe „unite, libere şi în pace". Merkel își va încheia mandatul de cancelar al Germaniei în luna septembrie.
Joe Biden i-a mulțumit Angelei Merkel pentru cei 16 ani în care a sprijinit obiectivul unei Europe „unite, libere şi în pace". Merkel își va încheia mandatul de cancelar al Germaniei în luna septembrie.

În privința Chinei, o altă provocare internațională în care SUA și Germania au viziuni de abordare diferite, Merkel a spus că este nevoie de o coordonare a abordărilor – „Desigur că avem uneori interese divergente, dar uneori acestea sunt interese comune. Sunt și companii americane aflate în competiție cu cele europene, dar trebuie să acceptăm acest lucru. Însă, în esență, felul în care ne raportăm la China trebuie să se bazeze pe valorile noastre comune”, a spus Angela Merkel.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG