Linkuri accesibilitate

SUA vor face publice date clasificate cu privire la originea Covid


Joe Biden a semnat documentul care permite declasificarea datelor obținute de serviciile de informații americane cu privire la originea coronavirusului. Imagine din 27 septembrie 2021, când președintele SUA a primit doza de rapel (booster) a vaccinului Covid-19.
Joe Biden a semnat documentul care permite declasificarea datelor obținute de serviciile de informații americane cu privire la originea coronavirusului. Imagine din 27 septembrie 2021, când președintele SUA a primit doza de rapel (booster) a vaccinului Covid-19.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden a semnat, luni, legislația care permite declasificarea informațiilor deținute de comunitatea de informații americană cu privire la originea Covid-19, potrivit declarației președintelui, publicate de Casa Albă.

„În 2021, am cerut comunității de informații să folosească fiecare instrument de care dispune pentru a investiga originea Covid-19, iar această activitate este în desfășurare. Trebuie să aflăm exact originea Covid-19, pentru a ne asigura că putem preveni mai eficient viitoare pandemii”, a spus Joe Biden.

El a precizat că nu toate informațiile clasificate cu privire la originea Covid vor fi făcute publice, dar, protejând informațiilor care pot afecta securitatea națională a SUA, va declasifica cât de multe se poate.

Declarația lui Joe Biden numește Institutul de Virologie Wuhan din China – „Administrația mea va continua să analizeze datele clasificate cu privire la originea Covid, inclusiv posibile legături cu Institutul Wuhan”, spune președintele SUA.

La începutul lunii martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut guvernelor să prezinte public datele pe care le dețin despre originea virusului care a provocat boala Covid-19.

Anterior, oficiali din SUA provocaseră mânia Beijingului, spunând că virusul ar putea proveni dintr-un laborator chinezesc.

Directorul FBI, Christopher Wray, susținuse varianta lansată de Departamentul pentru Energie al SUA, potrivit căreia coronavirusul ar fi putut proveni dintr-un laborator chinezesc din orașul Wuhan (locul unde au apărut primele cazuri).

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG