Linkuri accesibilitate

OMS cere guvernelor să facă publice datele despre originea Covid-19


Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost criticat în trecut pentru felul în care a gestionat abordarea Chinei față de Covid-19.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost criticat în trecut pentru felul în care a gestionat abordarea Chinei față de Covid-19.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cere guvernelor să prezinte public datele pe care le dețin despre originea virusului care a provocat boala Covid-19. Anterior, oficiali din SUA provocaseră mânia Beijingului, spunând că virusul ar putea proveni dintr-un laborator chinezesc.

„Dacă vreo țară are informații despre originile pandemiei, este esențial ca aceste informații să fie împărtășite cu OMS și comunitatea științifică internațională”, a declarat, vineri, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de The Guardian.

Anterior, directorul FBI, Christopher Wray, susținuse varianta lansată de Departamentul pentru Energie al SUA, potrivit căreia coronavirusul ar fi putut proveni dintr-un laborator chinezesc din orașul Wuhan (locul unde au apărut primele cazuri).

Șeful OMS a adăugat că organizația nu ar intenționa să „atribuie” vinovății, ci dorește să înțeleagă mai bine cum a început pandemia, „pentru a putea preveni, pregăti și răspunde la viitoarele epidemii și pandemii”.

Pe fondul tensiunilor diplomatice dintre SUA și China, Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că politizarea discuțiilor îngreunează cercetarea științifică și eforturile de a face lumea un loc mai sigur.

El a precizat că a vorbit frecvent cu liderii chinezi și că OMS continuă să le ceară acestora să investigheze și să transmită datele pe care le au despre originea virusului.

Tedros Adhanom Ghebreyesus și OMS au fost ținta a numeroase critici pentru răspunsul lipsit de fermitate la felul în care China a gestionat problema coronavirusului. Fostul președintele american, Donald Trump, spunea chiar că OMS a fost „părtinitoare” și a „favorizat China”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG