Linkuri accesibilitate

Summit Biden-Putin | La ce să ne așteptăm?


Actualul președinte al SUA, Joe Biden, s-a mai întâlnit cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în 2011. Atunci, Biden era vicepreședintele SUA iar Putin prim-ministru al Rusiei.

Președintele american Joe Biden se va întâlni miercuri cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summit-ul din Geneva/Elveția. Întâlnirea este catalogată de experți ca fiind una tensionată, ca urmare a deteriorării relației dintre cele două state.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a anunțat la finalul lunii mai că președintele Joe Biden se va întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin, în Geneva/Elveția, pentru a discuta „problemele urgente” dintre Statele Unite și Rusia.

De cealaltă parte, liderul de la Kremlin a declarat vinerea trecută, într-un interviu acordat NBC News, că întâlnirea dintre acesta și Biden va avea loc în condițiile în care relațiile bilaterale dintre cele două state s-au deteriorat rapid în ultimele luni.

„Avem o relație bilaterală care s-a deteriorat până la cel mai scăzut punct din ultimii ani”, a transmis acesta.

Cu toate acestea, Putin se arată încrezător că noul summit va stabiliza relațiile dintre cele două țări.

Ținte comune SUA-Rusia: controlul armelor și stabilitate strategică

Biden și Putin sunt așteptați să discute și să lucreze împreună cu privire la rezolvarea tensiunilor armate dintre cele două țări.

Un submarin nuclear rusesc, observat în apropierea unei baze militare din regiunea Murmansk, Rusia. Iunie 2021.
Un submarin nuclear rusesc, observat în apropierea unei baze militare din regiunea Murmansk, Rusia. Iunie 2021.

Conform James Acton, co-director al programului de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, interesele fiecărei țări cu privire la armamentul celeilalte sunt mai degrabă asimetrice. Pentru Statele Unite, grija principală este dezvoltarea de arme de înaltă tehnologie, precum torpilele cu propulsie nucleară sau rachetele de croazieră. Pe de altă parte, Rusia se arată îngrijorată de armele convenționale deținute de SUA, cum ar fi scuturile anti-rachetă și rachetele de înaltă precizie.

Mai mult, aceste discuții au loc în contextul în care Statele Unite au anunțat vinerea trecută un pachet financiar de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 150 de milioane de dolari. Acest pachet va include, printre altele, echiparea armatei ucrainiene cu radare contra-artilerie și noi tehnologii de comunicare și război cibernetic.

Din 2014 până acum, mai mult de 14,000 de persoane au murit în conflictul armat din Donbas, estul Ucrainei. Aproximativ un sfert din aceștia erau civili.
Din 2014 până acum, mai mult de 14,000 de persoane au murit în conflictul armat din Donbas, estul Ucrainei. Aproximativ un sfert din aceștia erau civili.

Din 2014 până în prezent, Statele Unite au oferit Ucrainei, țară aflată în conflict civil cu trupele separatiste pro-ruse, ajutoare în valoare de $2.5 miliarde de dolari.

Extrădarea infractorilor cibernetici

Casa Albă a declarat că Biden va aduce în discuție recentele atacuri de tip ransomware petrecute în SUA, atacuri de care Rusia s-ar face vinovată. La începutul lui iunie, Statele Unite au acuzat Rusia de un atac cibernetic asupra procesatorului brazilian de carne, JBS, companie cu operațiuni în America de Nord și Australia.

Putin a susținut, într-un interviu difuzat duminică, că se arată dispus să discute o posibilă extrădare a unor presupuși infractori cibernetici dacă aranjamentul va fi reciproc.

Conferința de presă comună, abandonată

Casa Albă a anunțat sâmbătă că Biden va ține o conferință de presă pe cont propriu. Acest anunț diferă de decizia luată de predecesorul său, Donald Trump, care, în summit-ul de la Helsinki din 2018, a susținut conferinta de presă alături de Putin.

Președintele american, Donald Trump, alături de omologul său rus, Vladimir Putin, în cadrul summit-ului de la Helsinki, iulie 2018.
Președintele american, Donald Trump, alături de omologul său rus, Vladimir Putin, în cadrul summit-ului de la Helsinki, iulie 2018.

Atunci, Trump a anunțat că Rusia nu se făcea responsabilă de manipularea alegerilor electorale americane din 2016, o declarație controversată în conditiile în care informațiile furnizate de către serviciile secrete americane dovedeau fix opusul.

Într-o conferință separată de presă, Biden a declarat că această decizie „nu reprezintă un concurs despre cine se poate descurca mai bine în fața unei conferințe de presă”.

„Este vorba de a fi foarte clar care sunt conditiile pentru a obține o relație mai bună – cu Rusia”, a declarat acesta.

,,Ne asteptăm ca această întâlnire să fie sinceră și simplă, iar o conferință de presă pe cont propriu este formatul adecvat pentru a comunica în mod clar cu presa liberă subiectele care au fost ridicate pe durata întâlnirii”, se arată într-un comunicat dat de un oficial american reporterilor în weekend.

Summit-ul dintre Biden și Putin marchează încheierea vizitei oficiale a președintelui american în Europa, după ce acesta s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderii grupării G7, un forum internațional al celor mai industrializate state. Săptămâna aceasta, înainte de întâlnirea sa cu Putin, Biden va participa la summit-ul anual NATO.

Articol realizat de Sorin Dojan, stagiar Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG