Linkuri accesibilitate

Atac cibernetic la cel mai mare procesator de carne de lume. Hackerii ruși sunt principalii suspecți


Atacul cibernetic a afectat activitatea celui mai mare procesator de carne din lume.
Atacul cibernetic a afectat activitatea celui mai mare procesator de carne din lume.

Activitatea celui mai mare procesator de carne din lume, JBS, este afectată de un atac de tip ransomware despre care se crede că ar fi fost efectuat de infractori cibernetici din Rusia. Atacul ar putea avea urmări nefaste și în economie: prețul cărnii de pasăre, vită și porc ar putea crește în SUA.

Compania a informat guvernul SUA că „cererea de răscumpărare a venit de la o organizație criminală cu sediul probabil în Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, la 1 iunie.

JBS din Brazilia - un furnizor de carne cu operațiuni în America de Nord, Australia, America Latină și Europa - a anunțat pe 31 mai că a fost vizată de o intruziune cibernetică pe unele servere din sistemele sale IT din America de Nord și Australia.

Compania, care a declarat că a luat măsuri imediate pentru a suspenda toate sistemele afectate și lucrează cu autorități și experți pentru a rezolva situația, a declarat că serverele sale de rezervă nu au fost afectate și nu crede că datele au fost compromise sau utilizate în mod abuziv ca urmare a intruziunii.

JBS a spus că, deși experții soluționează problema, „pot întârzia anumite tranzacții cu clienții și furnizorii”.

Atacul cibernetic vine la doar trei săptămâni după ce un grup de hackeri din Rusia a efectuat un atac similar asupra Colonial Pipeline, cea mai mare conductă din SUA, creând lipsuri de benzină în unele zone ale coastei de est a SUA.

Colonial a ajuns să plătească o răscumpărare de aproape 5 milioane de dolari în criptovalută pentru a rezolva problema.

Prețul cărnii ar putea fi afectat

Într-un atac ransomware, datele unei victime sunt criptate, ceea ce face ca fișierele și sistemele să fie inutilizabile. Infractorii cer apoi bani în schimbul cheilor de decriptare a software-ului.

Atacurile, deseori efectuate de sindicatele criminale care operează în afara Rusiei, au devenit din ce în ce mai răspândite, vizând guverne și organizațiile de infrastructură critică.

După atacul ce a vizat Colonial, președintele american Joe Biden a spus că intenționează să vorbească direct cu președintele Vladimir Putin despre adăpostirea criminalilor cibernetici de către Rusia. Cei doi lideri se întâlnesc la summit bilateral la Geneva, pe 16 iunie.

„Casa Albă se adresează direct guvernului rus în această chestiune și transmite mesajul că statele responsabile nu adăpostesc infractori ransomware”, a spus Jean-Pierre.

FBI investighează atacul JBS, iar Departamentul Agriculturii din SUA reacționează la orice problemă de procesare și aprovizionare a cărnii.

Întreruperea operațiunilor JBS are deja un impact, rapoartele despre afacerea australiană a companiei fiind paralizate. Mai multe abatoare din Statele Unite au oprit producția, afectând aproximativ o cincime din aprovizionarea cu carne din SUA.

Dacă întreruperea continuă, lipsa aprovizionării ar putea crește prețurile cărnii de vită, de pasăre și de porc din SUA.

Statele Unite au fost lovite în ultimele luni de alte două încălcări majore ale securității cibernetice - atacul asupra SolarWinds, care a compromis agențiile guvernamentale americane și rețelele de calculatoare din sectorul privat și o altă penetrare a unor servere de e-mail Microsoft.

Atacul asupra SolarWinds a fost pus pe seama hackerilor ruși susținuți de stat, în timp ce încălcarea Microsoft a fost atribuită unei campanii chineze de spionaj cibernetic

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG