Președintele american Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin poartă întreaga responsabilitate pentru atacul asupra Ucrainei și a spus că Rusia va suporta consecințele.
„Putin este agresorul. Putin a ales acest război. Și acum el și țara lui vor suporta consecințele", a spus Biden într-o conferință de presă susținută la Casa Albă.
„Putin are o viziune sinistră asupra viitorului acestei lumi”, a spus Biden.
Joe Biden a condamnat Rusia pentru invadarea Ucrainei și a anunțat noi sancțiuni și limitări cu privire la ceea ce poate fi exportat în Rusia.
„Acest lucru va impune costuri severe asupra economiei ruse, atât imediat, cât și în timp. Am conceput aceste sancțiuni în mod intenționat pentru a maximiza impactul pe termen lung asupra Rusiei și pentru a minimiza impactul asupra Statelor Unite și aliaților noștri", a spus el.
Statele Unite nu fac acest lucru singure, a adăugat el referindu-se la cei 27 de membri UE și membri G7 care susțin aceste sancțiuni.
Biden: „Putin va fi un paria pe scena internațională”
Președintele Biden a spus că „nu intenționează să discute” cu președintele rus Vladimir Putin după ce acesta a invadat Ucraina.
Înainte, Biden a spus că „agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei va ajunge să coste Rusia scump din punct de vedere economic și strategic”.
„Putin va fi un paria pe scena internațională”, a adăugat el. „Alegerea lui Putin de a face un război total nejustificat împotriva Ucrainei va fi lăsat Rusia mai slabă și restul lumii mai puternic”.
Biden se angajează să limiteze creșterea în SUA a prețurilor la gaze
Președintele Biden a spus că încearcă să limiteze „durerea pe care o simte poporul american la pompa de benzină”. „Administrația mea folosește fiecare instrument pe care-l are la dispoziție pentru a proteja familiile și întreprinderile americane de creșterea prețurilor la pompa de benzină.”
„Ne-am coordonat cu marile țări producătoare și consumatoare de petrol în interesul nostru comun de a asigura aprovizionarea globală cu energie”, a adăugat el.
„Știu că acest lucru este greu și că americanii suferă deja. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a limita durerea pe care o simte poporul american la pompa de benzină. Acest lucru este esențial pentru mine. Dar această agresiune nu poate rămâne fără răspuns. Dacă s-ar întâmpla, consecințele pentru America ar fi mult mai grave. America rezistă bătăușilor. Noi susținem libertatea. Iată cine suntem", a spus el.
Sancțiunile anunțate de Joe Biden
- Limitarea capacității Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni pentru a face parte din economia globală.
- Oprirea capacității de finanțare și dezvoltare a armatei ruse.
- Afectarea capacității de a fi competitivă în economia high-tech a secolului 21, prin anularea a jumătate din importuri.
- Sancționarea băncilor rusești care dețin împreună în jur de 1 trilion de dolari în active.
- El a adăugat, „blocăm și alte patru bănci importante, printre care și VTB. Asta înseamnă că fiecare activ pe care îl au în America va fi înghețat”.
- Adăugarea de noi oligarhi ruși pe lista sancționaților.
Declarația G7
Într-o declarație comună dată după o întâlnire virtuală avută joi la convocarea Casei Albe, liderii G7 au declarat că președintele rus Vladimir Putin a „reintrodus războiul pe continentul european”.
„S-a poziționat de partea greșită a istoriei”, au scris liderii.
„Îl condamnăm pe președintele Putin pentru refuzul său consecvent de a se angaja într-un proces diplomatic, de a aborda întrebări legate de securitatea europeană, în ciuda ofertelor noastre repetate”, se arată în declarație.
„Suntem uniți cu partenerii, inclusiv NATO, UE și statele membre ale acestora, precum și Ucraina și rămânem hotărâți să facem ceea ce este necesar pentru a păstra integritatea ordinii internaționale bazate pe reguli”.
Reuniunea G7 s-a încheiat după puțin peste o oră.
Participanții la întâlnire, potrivit Casei Albe, au fost: președintele Biden, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul canadian Justin Trudeau, președintele francez Emmanuel Macron, prim-ministrul italian Mario Draghi, prim-ministrul japonez Kishida Fumio, prim-ministrul britanic Boris Johnson, președintele Comisiei Europene - Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European - Charles Michel și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Într-un mesaj publicat pe Twitter, Biden a spus că este de acord ca liderii G7 „să avanseze cu pachete devastatoare de sancțiuni și alte măsuri economice pentru a cere socoteală Rusiei”.
SUA și lumea întreagă nu au mai văzut așa ceva „de la cel de-al Doilea Război Mondial”, le-a spus un oficial înalt al apărării joi reporterilor.
„Cu siguranță nimic la această dimensiune, amploare și scară.”
Biden, care a vorbit miercuri seara cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a convocat joi Consiliul Național de Securitate pentru a discuta situația.
El a anunțat joi a doua tranșă de sancțiuni împotriva Rusiei, de când Putin a declarat, la începutul acestei săptămâni, independența din cele două regiuni separatiste ale Ucrainei și a trimis trupe acolo.
Statele Unite au avertizat că vor iniția valuri de sancțiuni împotriva Moscovei dacă va invada în continuare Ucraina, iar atacul militar complet al Rusiei lansat joi a dus la ultima rundă de sancțiuni occidentale.
Forțele rusești au lansat în noaptea de miercuri spre joi un atac pe scară largă asupra Ucrainei, pe care au atacat-o din nord, din sud, din est și pe mare, cu forțe aeriene, terestre și maritime.
Oamenii din capitala, Kiev, au auzit de-a lungul zilei explozii și sirene care avertizau iminența unui raid aerian.
Mii de oameni au încercat să fugă și să se adăpostească de invazia rusească în țările vecine.
Ucraina a promis că va riposta, iar președintele Volodimir Zelenski a avertizat că acesta ar putea fi începutul unui război european major.
NATO a denunțat invadarea Ucrainei, despre care a spus că a fost planificată de multă vreme, cu sânge rece.
Premierul Marii Britanii Boris Johnson anunță noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși și înghețarea activelor băncilor și companiilor din domeniul apărării.
Vladimir Putin a amenințat că răspunsul Moscovei va fi „instantaneu” dacă cineva va încerca să i se opună.
Noile sancțiuni împotriva Rusiei, anunțate de premierul Marii Britanii, Boris Johnson
Marea Britanie și aliații săi vor aplica Moscovei un „pachet masiv de sancțiuni economice” pentru invadarea Ucrainei, „conceput la timp pentru a împiedica economia rusă”, a promis joi premierul britanic Boris Johnson într-un discurs televizat.
Numindu-l pe Vladimir Putin „dictator”, Johnson l-a condamnat pe președintele rus pentru că a declanșat război pe continentul european.
„A atacat o țară prietenă fără nicio provocare și fără nicio scuză credibilă. Nenumărate rachete și bombe au plouat asupra unei populații complet nevinovate. O vastă invazie este în curs de desfășurare pe uscat, pe mare și pe calea aerului”, a spus Johnson.
- Toate marile bănci rusești vor avea activele înghețate și vor fi excluse din sistemul financiar britanic. Acest lucru îi va împiedica să acceseze lire sterline și să compenseze plăți prin Regatul Unit. Aceasta include înghețarea completă și imediată a băncii VTB.
- Legislația va împiedica marile companii rusești și statul să strângă finanțare sau să împrumute bani pe piețele din Marea Britanie.
- Înghețarea activelor va fi aplicată pentru 100 de persoane sau entități noi.
- Companiei aeriene Aeroflot i se va interzice aterizarea în Marea Britanie.
- Va exista o suspendare a licențelor de export cu dublă utilizare pentru a acoperi lucrurile care pot fi utilizate în scopuri militare.
- În câteva zile, Regatul Unit va opri exporturile de articole de înaltă tehnologie și echipamente de rafinărie de petrol.
- Va exista o limită a depozitelor pe care rușii le pot face în conturile bancare din Marea Britanie.
- El spune că există potențialul de a tăia Rusia de la plățile Swift și „nimic nu este exclus”.
- Sancțiuni financiare similare vor fi extinse și Belarusului pentru rolul său în atacul asupra Ucrainei.