Linkuri accesibilitate

Biden și Starmer, discuții despre armele cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina


Premierul britanic, Keir Starmer, (s) însoțit de ministrul de Externe, David Lammy, au ajuns la Washington pentru discuții cu președintele Joe Biden.
Premierul britanic, Keir Starmer, (s) însoțit de ministrul de Externe, David Lammy, au ajuns la Washington pentru discuții cu președintele Joe Biden.

Premierul britanic Keir Starmer a sosit la Washington, unde se întâlnește vineri cu președintele american Joe Biden. O tema importantă de discuții va fi relaxarea limitărilor puse Kievului în folosirea armelor occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei.

Vizita are loc în condițiile în care presa britanică a relatat că Joe Biden ar fi dispus să permită Ucrainei să desfășoare rachete britanice și franceze cu rază lungă de acțiune folosind tehnologie americană. În schimb el nu ar fi de acord cu folosirea rachetelor fabricate în SUA.

Întâlnirea liderilor britanic și american are loc după ce președintele Rusie, Vladimir Putin, a declarat joi că o eventuală permisiune acordată Ucrainei de a folosi rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia ar echivala cu un „război” între Occident/NATO și Rusia.

Răspunzând la avertismentul lui Putin, Keir Starmer a spus că „Rusia este cea care a început acest conflict. Rusia a invadat ilegal Ucraina. Rusia poate pune capăt acestui conflict imediat”.

Discuțiile de la Washington vin într-un moment în care Joe Biden este pe cale să părăsească funcția, iar alegerile din SUA din noiembrie sunt o confruntare între democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump.

Trump a refuzat în mod repetat să se pronuțe în favoarea Ucrainei în timpul dezbaterii cu Harris de marți, spunând doar: „Vreau ca războiul să se oprească”. Candidata democrată și-a afirmat însă direct sprijinul pentru âUcraina.

Starmer urmează să se întâlnească cu Biden în Biroul Oval la ora locală 16:30 (23:30 ora României), dar nu are deocamdată întâlniri programate cu Donald Trump sau Kamala Harris, ambii fiind implicați în activități de campanie electorală.

Vizita premierului Starmer la Washington, a doua de când Partidul Laburist a câștigat alegerile din iulie din Marea Britanie, are ca scop și discutarea diferențelor de viziune dintre SUA și Marea Britanie în ceea ce privește războiul din Gaza.

Guvernul lui Starmer a anunțat săptămâna trecută limitarea unor livrări de arme britanice către Israel, motivând că acestea ar putea fi folosite în acțiuni care încălcă dreptul internațional umanitar.

Casa Albă a refuzat să critice decizia Marii Britanii, dar Politico a scris că Washingtonul a întrebat Londra de ce ar fi nevoie pentru a-și schimba decizia iar britanicii ar fi răspuns că își doresc încetarea focului în Gaza.

Război cu Rusia?

Războiul din Ucraina rămâne însă principalul subiect de discuție dintre liderii american și britanic, într-un moment în care Rusia avansează consistent pe frontul din estul țării.

Joe Biden a declarat marți că „lucrează” la cererile Ucrainei de ridicare a restricțiilor de folosire a rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune, în timp ce diplomații americani și britanici Antony Blinken și David Lammy au făcut miercuri o vizită comună la Kiev.

Blinken a promis că Washingtonul va revizui rapid cererile Kievului în acest sens și se va adapta nevoilor Ucrainei.

Washingtonul autorizează în prezent Ucraina să lovească ținte rusești doar în părțile ocupate ale Ucrainei și unele din regiunile de frontieră rusești direct legate de operațiunile de luptă ale Moscovei.

Dar Putin a avertizat joi Statele Unite și Marea Britanie împotriva unei astfel de ridicări a restricțiilor.

„Acest lucru ar schimba într-un mod semnificativ însăși natura conflictului. Ar însemna că țările NATO, SUA, țările europene, sunt în război cu Rusia”, a spus președintele Rusiei.

Joe Biden a sprijinit politic puternic Ucraina de la invazia Rusiei și a aprobat pachete de sprijin de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, a fost reticent să treacă la livrarea unor noi tipuri de armament. De abia în 2024 Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16.

Alegerile din SUA aduc incertitudine pentru Kiev, mai ales în cazul în care Donald Trump va câștiga.

Trump a evitat să se declare tranșant în favoarea Ucrainei și l-a lăudat frecvent pe președintele Putin.

În dezbaterea sa cu Harris de marți, el a promis că va obține un acord pentru a pune capăt războiului „înainte de a deveni președinte”. Mulți ucraineni se tem că un asemenea acord ar însemna ca Ucraina să cedeze teritorii Rusiei.

Vicepreședintele Harris s-a angajat, în schimb, să mențină sprijinul ferm pentru Ucraina dacă va fi aleasă.

Articol redactat cu informații oferite de Reuters și AP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG