Linkuri accesibilitate

SUA și Marea Britanie promit un ajutor suplimentar de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Zelenski: Victoria noastră depinde de SUA


Secretarul de stat SUA, Antony Blinken (s), președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și ministrul britanic de Externe, David Lammy, la Kiev, 11 septembrie 2024.
Secretarul de stat SUA, Antony Blinken (s), președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și ministrul britanic de Externe, David Lammy, la Kiev, 11 septembrie 2024.

Miniștrii de Externe ai SUA și Marii Britanii au promis aproape 1,5 miliarde de dolari ajutor suplimentar pentru Ucraina, în timpul vizitei la Kiev de miercuri, 11 septembrie. Oficialii ucraineni și-au reînnoit apelurile de a primi permisiunea să folosească rachetele furnizate de Occident adânc în teritoriul Rusiei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat peste 700 de milioane de dolari în ajutor umanitar, în timp ce ministrul britanic de Externe, David Lammy, a confirmat că țara sa va oferi alte 782 de milioane de dolari în asistență și garanții de împrumut, transmite agenția Associated Press (AP).

O mare parte din efort va fi îndreptat spre consolidarea rețelei energetice ucrainene pe care Rusia a lovit-o în mod repetat înainte de o iarnă care se anunță foarte dificilă.

Blinken și Lammy au mers împreună în capitala ucraineană într-un turneu comun rar, care să arate angajamentul lor față de sprijinirea Ucrainei.

Sirenele de raid aerian au sunat în mod repetat în timpul vizitei, provocând întârzieri în program și forțându-i să anuleze o ceremonie de depunere de coroane.

Una din temele importante ale discuțiilor oficiale s-au referit la solicitările Ucrainei de a primi permisiunea țărilor occidentale, în special a SUA, de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca ținte militare aflate adânc în Rusia.

Antony Blinken a spus că va aduce discuția cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre rachete „înapoi la Washington pentru a-l informa pe președinte”.

Blinken a adăugat că președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer vor vorbi „fără îndoială” despre această problemă atunci când se vor întâlni, vineri, la Washington.

„Vorbind în numele Statelor Unite, ne-am adaptat pe măsură ce nevoile s-au schimbat, pe măsură ce câmpul de luptă s-a schimbat. Și nu am nicio îndoială că vom continua să facem asta pe măsură ce evoluează”, a declarat Blinken într-o conferință de presă.

Vizita diplomatică s-a desfășurat în timp ce armata rusă, mai numeroasă și mai bine echipată, avansează în regiunea Donețk din estul Ucrainei și desfășoară atacuri aeriene asupra orașelor din întreaga țară folosind rachete, bombe planor și drone care fac multe victime civile.

Zelenski: Nu putem învinge fără SUA

Relațiile dintre Ucraina și partenerii săi occidentali au fost din ce în ce mai tensionate, după apelurile repetate ale Kievului de a primi autorizarea Occidentului să folosească arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare aflate adânc în interiorul Rusiei, pentru a opri atacurile direct de la sursă.

Discuția a devenit cu atât mai relevantă după ce, recent, Rusia a cumpărat rachete balistice din Iran. Liderii occidentali au refuzat până acum cererea Ucrainei, temându-se că, dacă este acordată, ar putea duce la escaladarea războiului.

Președintele SUA, Joe Biden, a permis Ucrainei să lanseze rachete americane peste granița Rusiei, în autoapărare, dar a limitat distanța la care pot fi trase.

Volodimir Zelenski a spus că speră că aceste limitări vor fi ridicate și a subliniat că sprijinul militar și financiar al SUA este crucial. „Ne bazăm foarte mult pe el și, sincer, nu putem învinge fără el”, a spus Zelenski.

Cu toate acestea, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins săptămâna trecută ideea că loviturile cu rază lungă de acțiune ar schimba major cursul războiului.

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal i-a spus lui David Lammy că speră să se ajungă la un acord privind utilizarea mijloacelor cu rază lungă de acțiune. „Sperăm la ajutorul și sprijinul vostru în această problemă”, a spus premierul ucrainean.

Probabil că o iarnă grea urmează pentru Ucraina. Rețeaua electrică a țării este supusă unei presiuni majore după ce rachetele și dronele rusești au distrus aproximativ 70% din capacitatea de producție a țării.

Oficialii de la Kiev vor trebui, de asemenea, să navigheze prin rezultatul alegerilor din SUA din noiembrie, care ar putea produce schimbări importante de politică externă la Washington.

Fostul președinte Donald Trump a declarat marți într-o dezbatere prezidențială că vrea ca războiul să se încheie, dar nu a spus clar că vrea ca Ucraina să câștige.

„Rămânem dedicați victoriei Ucrainei”, a spus la Kiev Antony Blinken. „Concluzia este următoarea: vrem ca Ucraina să câștige”.

Cel mai recent pachet de ajutor american include 325 de milioane de dolari în sprijin energetic pentru a ajuta la repararea și restaurarea instalațiilor de generare a energiei electrice din Ucraina, pentru a furniza energie de rezervă de urgență pentru serviciile critice și pentru a consolida securitatea fizică a infrastructurii energetice.

De asemenea, 290 de milioane de dolari vor finanța alimente, apă, adăpost, asistență medicală și programe educaționale pentru ucrainenii nevoiași din țară și refugiații din afara țării. Restul de 102 milioane de dolari vor fi folosiți pentru lucrări de deminare.

La sfârșitul săptămânii trecute, SUA au anunțat că vor trimite încă 250 de milioane de dolari în arme Ucrainei, inclusiv rachete de apărare aeriană și artilerie.

Harris și Trump se contrează pe tema războiului din Ucraina într-o dezbatere aprinsă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG