Linkuri accesibilitate

Joe Biden: SUA nu pot lupta într-un război civil în care armata afgană nu vrea să lupte


Președintele SUA, Joe Biden, a explicat motivele pentru care retragerea SUA din Afganistan nu putea fi amânată
Președintele SUA, Joe Biden, a explicat motivele pentru care retragerea SUA din Afganistan nu putea fi amânată

Președintele SUA Joe Biden a explicat luni seara care sunt resorturile pentru care a fost de acord cu retragerea SUA din Afganistan. El a criticat atitudinea trupelor afgane care nu și-au apărat propriul popor de talibani. 

„Este greșit să ordonăm forțelor armate ale SUA să lupte atunci când forțele afgane nu au fost în stare să lupte pentru poporul lor.”

Președintele Biden a explicat și de ce evacuarea a fost întârziată: pentru că autoritățile afgane au fost cele care s-au opus unei evacuări masive pentru a nu induce panică în rândul populației și au cerut trupelor SUA să nu o facă.

Principalele declarații ale președintelui Joe Biden

  • Când am ajuns la putere, am moștenit un acord al președintelui Trump, potrivit căruia forțele americane trebuiau să se retragă până pe 1 mai din Afganistan. Alegerea mea ca președinte a fost ori să urmez acel acord, ori să continui să mă lupt cu talibanii în mijocul primăverii.
  • Niciun acord nu proteja viețile americanilor după 1 mai și exista riscul să escaladeze conflictul iar SUA să intre în al treilea deceniu de lupte.
  • Nu există niciodată un moment bun pentru retragerea trupelor.
  • Lucrurile s-au întâmplat mai repede decât am anticipat, dar asta și pentru că liderii afgani au fugit, iar armata s-a prăbușit, fără măcar să încerce să lupte.
  • Trupele americane nu trebuie și nu pot să moară într-un război în care trupele armatei afgane nu sunt dispuse să lupte.
  • Le-am dat toate uneltele de care aveau nevoie. Le-am dat salariile de care aveau nevoie, le-am oferit sprijin aerian și mentenanță, le-am dat șansa de a-și sprijini propriul viitor, le-am dat totul, dar nu le puteam da și voința de a lupta. SUA au cheltuit 1000 de miliarde în Afganistan.
  • Nu este nicio garanție că dacă trupele americane mai rămâneau în Afganistan ar fi putut influența lucrurile. Este greșit să ordonăm forțelor armate ale SUA să lupte atunci când forțele afgane nu au fost în stare să lupte pentru poporul lor. Nu ar fi făcut-o câtă vreme SUA era în Afganistan.
  • Iar Rusia și China au interesul ca SUA să bage miliarde de dolari în Afganistan.
  • Atunci când președintele Ghani m-a vizitat i-am spus să lupte, să renunțe la corupția din guvern, să lupte pentru poporul afgan, să se unească politic, să caute un acord politic cu talibanii. Dar acest sfat ne-a fost ignorat. Ghani a spus că trupele vor lupta.
  • Câte generații de fiice și fii ai Americii ar fi trebuit să mai lupte în Afganistan, când trupele afgane nu vor asta?
  • Câte pietre funerare ar trebuie să mai instalăm? Nu vom repeta greșeala de a continua să ne implicăm într-un război civil într-o țară străină, să refacem o țară prin trimiterea de trupe americane. Nu puteam repeta aceste greșeli pe care le-am făcut în Vietnam, pentru că avem alte interese vitale.
  • Pentru toți cei care au luptat acolo, pentru cei care au pierdut rude în Afgnistan și au servit țara acest război este unul foarte personal. Am fost în Afganistan în timpul acestui război, de la Kabul la Kandahar, am petrecut timp cu soldații, am înțeles ce nu a fost posibil în Afganistan. Acum suntem concentrați pe ce este posibil: vom susține poporul afgan, vom promova diplomatic interesul său și drepturile fundamentale ale afganilor și femeilor. Drepturile omului trebuie să fie în centrul politicii noastre internaționale, dar nu prin trimiterea de trupe, ci prin diplomație și ajutoare umanitare.
  • Mi s-a cerut să trimitem 6.000 de soldați care să ajute la evacuarea personalului și aliaților și am fost de acord. Soldații noștri au preluat controlul traficului aerian. Am închis ambasada în siguranță. Prezența noastră diplomatică este acum instalată la aeroport, vom scoate în continuare în siguranță personalul civil și pe aliații noștri care sunt încă acolo.
  • În zilele următoare vom muta 2.500 de afgani eligibili și familiile lor pentru viză în SUA și vom extinde viza pentru cei care au lucrat pentru forțele aliate.
  • Nu ne-am retras mai devreme pentru că unii afgani nu au vrut să plece iar guvernul ne-a descurajat ca să nu declanșăm panică și neîncredere.
  • Le-am spus talibanilor, i-am avertizat: dacă ne atacă sau ne împiedică operațiunea, SUA vor reacționa rapid și puternic, ne vom apăra oamenii cu o forță devastatoare. Misiunea este să ne scoatem oamenii și aliații în siguranță.
  • Vom încheia cel mai lung război al SUA după 20 de ani de sânge. Evenimentele de astăzi arată că niciun număr de soldați nu va oferi un Afgnistan unit. Nu întâmplător, Afganistan mai este numit și „cimitirul imperiilor”.
  • Să fim cinstitiți: misiunea SUA în Afganistan a făcut multe greșeli. Ea s-a produs în mandatul a doi președinți democrați și doi republicani. Nu-mi neg responsabilitatea, sunt președintele SUA, dar totul se va termina la mine. Nu voi transmite acest eșec celui de al cincilea președinte american. Sunt profund îndurerat de situația de acum, dar nu regret decizia și pe cea de a menține lupta antiteroristă. Misiunea de a-l ucide pe Osama Bin Laden a fost corectă.
  • Dar nu putem cere soldaților noștri să lupte la nesfârșit în războiul altei țări. Poporul american nu vrea așa ceva, soldații noștri nu merită așa ceva.
  • Le-am spus americanilor în campanie că voi încheia misiunea SUA în Afganistan și mi-am ținut promisiunea și le-am făcut promisiunea celor ce servesc această națiune că nu le voi mai pune viața în pericol.
  • Știu că decizia noastră va fi criticată. Dar mai bine să iau eu aceste decizii decât să transmit responsabilitatea mai departe altui președinte american. Este decizia corectă.
  • Fie ca Dumnezeu să ne protejeze soldații și aliații!

***

Președintele american Joe Biden, aflat la reședința de vacanță de la Camp David, s-a întors luni la Casa Albă pentru a se adresa națiunii în legătură cu situația din Afganistan.

Declarația președintelui Biden survine retragerii americane din Afganistan, țara care a căzut în mâinile talibanilor în zece zile, duminică dându-se runda decisivă odată cu preluarea capitalei Kabul după fuga președintelui pro-american Așraf Ghani.

Talibanii au cucerit cu ușurință capitala afgană Kabul, au instaurat un nou guvern și au anunțat din palatul prezidențial că „războiul s-a încheiat”.

În acest timp mii de afgani au luat cu asalt aeroportul ca să părăsească țara. Consiliul de Securitate ONU s-a reunit luni și a dat o declarație comună prin care a cerut „încetarea imediată a tuturor ostilităților” și un guvern reprezentativ „cu participarea deplină, egală și semnificativă a femeilor.”

Comandanții talibani și câțiva zeci de luptători înarmați au ocupat palatul prezidențial. Al Jazeera a transmis în exclusivitate imaginile cu talibanii care se instalează în palat, așezați stângaci în jurul birourilor, cu puștile în mâini.

Cel mai lung război dus de Statele Unite se încheie astfel cu o victorie spectaculoasă a talibanilor care va întina pe termen lung imaginea celei mai mari puteri mondiale, scrie agenția France-Presse.

Retragerea din Afganistan este reglementată prin Acordul de la Doha, negociat în mandatul președintelui Donald Trump sub laitmotivul respingerii „războaielor nesfârşite”.

„Am sosit în Afganistan în urmă cu 20 de ani cu o misiune şi misiunea a fost aceea de a regla conturile cu cei care ne-au atacat pe 11 septembrie. Am îndeplinit această misiune”, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken.

A rămâne însă în Afganistan la nesfârşit „nu este în interesul nostru”, a adăugat șeful diplomației americane.

El a amintit că prioritatea SUA este în acest moment să contracareze ofensiva Chinei în Pacific.

„Competitorii noştri strategici nu ar dori nimic mai mult decât să ne vadă blocaţi în Afganistan încă cinci, zece sau 20 de ani”, a spus Blinken.

China a fost prima putere internațională care a recunoscut puterea nou instalată de la Kabul, invocând respectul față de „voința și alegerea” poporului afgan.

Ceva mai reținută a fost Rusia care a transmis prin Zamir Kabulov, însărcinatul special al președintelui Vladimir Putin în Afganistan, că Rusia va urmări „cu atenție cât de responsabil vor guverna (talibanii) țara în viitorul apropiat” și că abia apoi „conducerea rusă va trage concluziile necesare și va lua o decizie”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG