Linkuri accesibilitate

SUA oferă Ucrainei un ajutor militar de 800 de milioane de dolari și primește 100.000 de refugiați


Președintele american, Joe Biden, a anunțat încă un pachet militar de 800 de milioane de dolari, în condițiile replierii forțelor ruse care vor cu orice preț să smulgă un teritoriu din estul Ucrainei.
Președintele american, Joe Biden, a anunțat încă un pachet militar de 800 de milioane de dolari, în condițiile replierii forțelor ruse care vor cu orice preț să smulgă un teritoriu din estul Ucrainei.

SUA vor trimite în Ucraina un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 800 de milioane de dolari, care va conține artilerie grea și muniție - obuziere și drone tactice, a anunțat joi președintele american, Joe Biden.

„Astăzi, anunț 800 de milioane de dolari pentru a spori și mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas”, a spus Joe Biden, din Sala Roosevelt, de la Casa Albă.

El a spus că noul pachet, care vine la doar o săptămână după ce SUA a anunțat alte 800 de milioane de dolari sprijin în arme pentru Ucraina, va include artilerie grea și drone, alături muniţie - peste 144.00 de cartușe și obuziere.

Săptămâna viitoare președintele se va adresa din nou Congresului pentru încă un ajutor, pentru ca asistența să fie continuă, a spus Joe Biden.

El a spus că se așteaptă ca Congresul „să se miște și să acționeze rapid”.

„Pentru a susține Ucraina pe durata acestei lupte, săptămâna viitoare va trebui să trimit Congresului o cerere suplimentară de buget pentru ca armele și muniția să circule fără întrerupere spre curajoșii luptători ucraineni și pentru ca SUA să continue să ofere asistență economică poporului ucrainean”, a spus Biden în remarcile de la Casa Albă.

El a vorbit de un ajutor de 500 de milioane de dolari, în asistență financiară, „pentru ca Ucraina să se stabilizeze economic” și care ridică la un miliard ajutorul economic acordat Ucrainei în ultimele două luni, de când a fost invadată din ordinul lui Vladimir Putin.

Finanțarea de 500 de milioane de dolari poate fi folosită de guvernul Ucrainei „pentru a-și stabiliza economia, pentru a sprijini comunitățile care au fost devastate de atacul rusesc și pentru a plăti lucrătorii curajoși care continuă să ofere servicii esențiale poporului Ucrainei”, a spus Biden.

El le-a mulțumit contribuabililor și militarilor americani și a vorbit despre importanța ajutorului acordat Ucrainei, printr-o parafrază după fostul președinte american, Theodore Roosevelt.

Arme și informații

De asemenea, SUA intermediază transferul de arme antiaeriene de la aliații din Europa de Est, a spus președintele american.

După pachetul anunțat joi de președintele american, totalul ajutorului acordat de SUA pentru Ucraina, de la începutul invaziei rusești, se ridică la un total de 3,4 miliarde de dolari.

Biden a spus că, în condițiile în care Rusia și-a „recentrat” campania de a ocupa un nou teritoriu în estul Ucrainei, fluxul de ajutor militar occidental devine esențial.

„Statele Unite și aliații și partenerii noștri se mișcă cât mai repede posibil pentru a continua să ofere Ucrainei armele de care au nevoie”, a spus Biden.

Președintele SUA a mai spus că schimbul de informații este, la rândul său, o prioritate pe măsură ce războiul continuă.

„Împărtășim și vom continua să împărtășim informații semnificative în timp util cu Ucraina, ajutându-i împotriva agresiunii ruse”, a spus el.

„Fereastră critică”

Președintele american a spus că a vorbit cu premierul ucrainean Denîs Șmîhal, care a fost la Casa Albă și s-a întâlnit în această dimineață întâlnirea cu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, împreună cu ambasadorul Oxana Markarova.

„Am avut o discuție bună. Am vorbit despre ceea ce urmează să vă spun astăzi, iar el a mulțumit poporului american pentru sprijinul acordat, înțelege că este important și am vorbit despre menținerea unității în ceea ce privește Europa, Uniunea Europeană și alții, în efortul de a opri brutalitatea lui Putin”, a spus Biden.


Biden a spus că ar trebui acordat „un credit enorm” agențiilor de la fața locului care expun „crime de război”.

„Este atât de clar pentru întreaga lume acum. Acum Rusia și-a lansat și și-a reorientat campania de a ocupa un nou teritoriu în estul Ucrainei, iar acum ne aflăm într-o fereastră critică în care vor pregăti scena pentru următoarea fază a acestui război”, a continuat Biden.

Tocmai de aceea, SUA și aliații săi „se mișcă cât de repede posibil” pentru a furniza arme forțelor ucrainene pentru a-și apăra țara, a spus președintele american.

Interdicție pentru navele rusești

Biden a anunțat că SUA vor interzice navele afiliate Rusiei din porturile americane, în încercarea de a izola și mai mult Moscova.

„Nici o navă care a navigat sub pavilion rusesc sau care este deținută sau operată de interese rusești nu va avea voie să acosteze în portul Statelor Unite sau să acceseze țărmurile noastre”, a anunțat președintele american.

El a spus că este „un alt pas critic” pe care SUA îl fac alături de aliații săi din Canada și Europa „pentru a refuza Rusiei beneficiile sistemului economic internațional de care s-a bucurat atât de mult în trecut”.

„Uniți pentru Ucraina” - programul pentru refugiați

Administrația Biden a anunțat, de asemenea, lansarea unui nou program, „Uniți pentru Ucraina”.

Programul va simplifica procedurile pentru refugiații ucraineni care doresc să vină în SUA, care va începe săptămâna viitoare, permițând ucrainenilor să vină temporar în SUA dacă au sponsori americani.

SUA vor accepta până la 100.000 de refugiați ucraineni în cadrul acestui nou program.

Miercuri, Biden i-a convocat pe liderii militari americani la o adunare anuală la Casa Albă, care a căpătat o semnificație specială pe măsură ce războiul din Ucraina intră într-o nouă fază.


În deschiderea întâlnirii, Biden a apreciat duritatea armatei ucrainene și a spus că unitatea NATO l-a șocat pe președintele rus Vladimir Putin.

Rusia a declarat că a intrat într-o nouă etapă a operațiunii sale și că încearcă metodic să „elibereze” regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Aliații occidentali anticipează că campania Rusiei ar putea dura multe luni, ar putea ajunge la un impas și ar putea reprezenta o încercare extrem de dificil de surmontat de luptătorii ucraineni.

Ajutorul SUA anunțat săptămâna trecută a inclus sisteme de artilerie, transportoare blindate de personal și ambarcațiuni de apărare de coastă fără pilot, extinzând domeniul de aplicare al materialelor trimise la Kiev pentru a include noi tipuri de echipamente grele.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG