Linkuri accesibilitate

564 de morți în Liban după două zile de atacuri israeliene


Oameni adunați la locul unei lovituri aeriene israeliene într-o suburbie a Beirutului. Liban, 24 septembrie 2024.
Oameni adunați la locul unei lovituri aeriene israeliene într-o suburbie a Beirutului. Liban, 24 septembrie 2024.

Autoritățile sanitare libaneze au transmis că numărul morților după două zile de atacuri aeriene israeliene care au vizat militanții Hezbollah a ajuns la 564. În același timp, în Gaza, oficialii palestinieni spun că noile lovituri israeliene au ucis peste 20 de oameni.

Miercuri dimineață e în desfășurare o nouă rundă de lovituri împotriva Hezbollah în Bekaa și în sudul Libanului, a transmis armata israeliană

Oficialii militari israelieni spun că forțele aeriene au lovit infrastructura Hezbollah „în care erau depozitate arme, precum și zeci de lansatoare care erau îndreptate spre teritoriul israelian”.

În același timp, sirenele de avertizare au sunat miercuri în orașul Tel Aviv.

După interceptarea rachetei, Hezbollah a anunțat miercuri că a lansat o rachetă balistică spre sediul serviciului de informații israelian Mossad de lângă Tel Aviv.

Armata israeliană a declarat că racheta a fost interceptată în apropiere de Tel Aviv și că forțele sale aeriene au lovit lansatorul din care a fost trasă în zona Nafakhiyeh din Liban.

Oficialii militari israelieni spun că armata va face „tot ce este necesar” pentru a îndepărta Hezbollah de granița Libanului cu Israelul. Israelul și Hezbollah au făcut schimb de focuri de la începutul războiului Israel-Hamas. Luni, Israelul a lansat sute de atacuri aeriene în sudul și estul Libanului, ucigând aproape 500 de persoane și rănind alte peste 1.600.

Mii de oameni au fugit din sudul Libanului, blocând autostrada principală spre Beirut, în cel mai mare exod de la războiul Israel-Hezbollah din 2006.

În replică, Hezbollah a lansat marți aproximativ 100 de proiectile spre Israel, potrivit informațiilor oferite de armata israeliană.

Hezbollah a confirmat moartea unuia dintre comandanții săi de rang înalt, Ibrahim Qubaisi.

Grupul militant a declarat marți într-o declarație că liderul a fost „martirizat pe drumul spre Ierusalim”, o referire la cei care luptă pentru a sprijini oamenii din Gaza, dar nu a oferit detalii.

Anterior, armata israeliană a declarat că Qubaisi a fost ucis într-un atac aerian împreună cu alți doi comandanți în sudul Beirutului. Qubaisi a comandat diverse unități de rachete ale Hezbollah, potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului.

Marea Britanie își îndeamnă cetățenii să părăsească Libanul

Guvernul britanic își îndeamnă cetățenii să părăsească imediat Libanul și mută aproximativ 700 de soldați în Cipru pentru a-și consolida prezența militară în Orientul Mijlociu.

„Evenimentele din ultimele ore și zile au demonstrat cât de volatilă este această situație, motiv pentru care mesajul nostru este clar, cetățenii britanici ar trebui să plece acum”, a declarat secretarul Apărării John Healey.

Forțele Aeriene Regale și Marina au deja o prezență în Cipru, cu două nave staționate în Marea Mediterană în timpul verii.

„Continuăm să îndemnăm toate părțile să se retragă din conflict pentru a preveni alte pierderi tragice de vieți omenești. Guvernul nostru se asigură că toate pregătirile sunt în vigoare pentru a sprijini cetățenii britanici în cazul în care situația se deteriorează”, a adăugat Healey.

Președintele iranian spune că atacurile israeliene nu pot rămâne fără răspuns

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a declarat marți la Adunarea Generală ONU că recentele lovituri ale Israelului în Liban nu pot rămâne fără răspuns și a avertizat cu privire la o potențială escaladare în regiune.

„Este imperativ ca comunitatea internațională să oprească imediat violența și să aducă o încetare permanentă a focului în Gaza și să pună capăt barbariei disperate a Israelului în Liban înainte ca aceasta să înghită regiunea și lumea”, a declarat Masoud Pezeshkian.

Atacurile israeliene din Liban au aplicat lovituri grele organizației Hezbollah

Bombele ascunse în pagerele și stațiile de emisie-recepție ale grupului Hezbollah au ucis zeci de oameni și au rănit alte mii. Un atac israelian în Beirut l-a ucis pe unul dintre comandanții de top ai organizației. Iar Israelul a bombardat ceea ce a spus că sunt 1.600 de locuri militante în mari părți ale Libanului, ucigând sute de oameni și strămutând mii.

Israelul spune că obiectivul său este de a securiza granița, astfel încât zeci de mii de oameni care au fugit sub focul Hezbollah în urmă cu aproape un an să se poată întoarce la casele lor.

Hezbollah a început să tragă rachete asupra Israelului a doua zi după ce atacul Hamas din 7 octombrie 2023, care a declanșat războiul din Gaza. Scopul său declarat a fost de a bloca forțele israeliene din nord pentru a-și ajuta aliatul Hamas.

Grupul militant libanez a declarat că va înceta atacurile numai dacă va exista o încetare a focului în Gaza, ceea ce pare din ce în ce mai puțin probabil.

Observatorii spun că răspunsul Hezbollah la atacurile israeliene devastatoare de săptămâna trecută a părut slab. Sute de rachete și drone pe care le-a lansat în nordul Israelului – inclusiv zone mult mai îndepărtate de graniță decât a lovit anterior – au provocat puține victime și au provocat pagube minore.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG