Linkuri accesibilitate

Israelul acuză Hezbollah că folosește civilii ca „scuturi umane”. Atac țintit pentru uciderea comandantului grupării


Forțele armate israeliene (IDF) susțin că au lansat un atac direcționat asupra Beirutului, despre care agenția de presă Reuters susține că l-ar fi vizat pe liderul Hezbollah Ali Karaki, șeful frontului de sud.

IDF a vizat luni mai multe zone din sudul Libanului, unde se află gruparea militară Hezbollah, declarată teroristă de Statele Unite.

Locuitorii au primit mesaje text și vocale prin care li se cerea să-și părăsească locuințele „care sunt folosite de Hezbollah pentru a ascunde arme”.

Autoritățile libaneze au actualizat numărul morților din atacurile aeriene israeliene de luni și vorbesc de 274 de persoane ucise, dintre care 21 erau copii, potrivit ministrului sănătății din Liban. Alte 1.024 de persoane au fost rănite în atacuri, a adăugat ministrul.

Ultimul atac al Israelului asupra Beirutului a avut loc vineri, săptămâna trecută, când comandanții de vârf din Hezbollah au fost uciși într-un atac asupra unei zone de locuințe.

Este a patra oară în acest an când Israelul țintește Beirutul, iar luni a fost cea mai sângeroasă zi din Liban de când Hezbollah a atacat Israelul în sprijinul Hamas.

Șeful diplomației israeliene, Israel Katz, acuză Hezbollah că a depozitat rachete în casele libanezilor, „folosind populația civilă ca scuturi umane”.

Armata israeliană îi avertizează pe civili să părăsească zonele pe care le vizează. „Orice civil care trăiește în apropierea armelor Hezbollah ar trebui să-și părăsească casa imediat pentru propria lui siguranță”, scrie el pe X, fostul Twitter. Următoarea țintă, spune armata israeliană, va fi Valea Bekaa din estul Libanului - care este o fortăreață a Hezbollah.

Israelul acuză de mult timp Hezbollah că și-a încorporat forțele printre civilii din Liban, inclusiv că a construit tuneluri sub casele lor.

Între timp, armata israeliană afirmă că peste un milion de civili israelieni din orașul nordic Haifa și din împrejurimi caută siguranță în adăposturi de la sosirea rachetelor Hezbollah.

Războiul escaladează rapid– un proces care este condus de amploarea ofensivei aeriene a Israelului.

Chiar înainte de escaladarea actuală, peste 100.000 de libanezi au fost forțați să-și părăsească casele din cauza atacurilor israeliene, fără a se aștepta imediat să se poată întoarce la locuințele lor.

Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) și-a exprimat „grava îngrijorare” pentru siguranța civililor din sudul Libanului.

Șeful misiunii, generalul Aroldo Lázaro, a contactat atât partea libaneză cât și pe cea israeliană făcând un apel la detensionarea situației. „Orice escaladare suplimentară a acestei situații periculoase ar putea avea consecințe de amploare și devastatoare”.

UNIFIL, care este o forță de menținere a păcii a ONU, avertizează că atacurile asupra civililor încalcă dreptul internațional și ar putea echivala cu crime de război.

Tensiunile au crescut considerabil în ultimele zile, cu zeci de morţi şi mii de răniţi în Liban, cauzate de o serie de explozii atribuite Israelului, care au vizat pagere și stații de emisie-recepție ale membrilor Hezbollah.


Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG